open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Hoće li zastupnici iz RS-a ipak na sjednicu: Šarović poručio Dodiku da nije ovlašten govoriti u ime svih
Ne postoji nikakav zajednički formalni dogovor parlamentarnih stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska oko neučestvovanja na sutrašnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tako da niko nije ovlašten da govori u ime svih parlamentarnih stranka i njenih klubova, pa ni u ime SDS koji će se i u ovoj situaciji ponašati principijelno.
19.09.2021. u 15:01
get url
text

Kazao je ovo predsjednik SDS Mirko Šarović komentarišući izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da "niko od Srba" 20. septembra neće ići na sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

VEZANI TEKST - Dodik ucjenjuje Inzkovim zakonom: Srpski zastupnici neće doći na sjednicu koju je zakazao Zvizdić

- Pametno bi bilo da se o ovoj delikatnoj situaciji oko sutrašnjeg zasjedanja razgovaralo u okviru parlamentarnih stranaka i klubova i tražilo zajedničko i najbolje rješenje jer na dnevnom redu su plate za više od 7.000 državnih službenika i uposlenika koji rade u institucijama i koji primaju plate i naknade iz budžeta institucija BiH, ali takvog razgovora nije bilo - rekao je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.

Šarović je upozorio da "šteta svake vrste po interese Republike Srpske i njenih građana, ukoliko se ne nađe odgovarajuće rješenje, može biti ogromna".

- Rješenja koja se državnim službenicima i uposlenicima posljednjih dana nude od pojedinaca, ali ne i institucija su, parcijalna i nedovoljno utemeljena - dodao je Šarović.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma državnog Parlamenta je budžet BiH za ovu godinu. 

VEZANI TEKST - Dodik stvara haos u državi, pripremio novac za plaće Srbima u institucijama BiH

Dodik je nedavno izjavio i da imaju "pripremljen novac da se za sve Srbe u institucijama BiH isplate plaće do kraja godine". Nije precizirao kako. 

Stranke iz RS-a koje imaju političke predstavnike u institucijama Bosne i Hercegovine su krajem jula odlučile bojkotovati rad institucija BiH, odnosno Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

Kao razlog su naveli to što je Valentin Inzko, dok je bio visoki predstavnik u BiH, nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.