open-navfaktor-logo
search
Danas sastanak
Hoće li Vlada KS i sindikati postići dogovor o povećanju plaće
Sindikati danas dogovaraju sa Vladom KS kolika će biti osnovica za obračun njihovih plaća
27.09.2018. u 11:03
get url
text
Zgrada Vlade KS

Premijer Kantona sarajevo Adem Zolj i ministar za obrazovanje nauku i mlade KS Elvir Kazazović danas bi u 13 sati trebali održati sastanak sa sindikatima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, policije i državnih službenika i namještenika, kako bi se dogovorili o izmjeni osnovice za obračun njihovih plaća.

Taj sastanak je trebao biti održan jučer, ali je na zahtjev Vlade KS odgođen za danas.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro rekao je kako je ovaj Sindikat Vladi KS uputio Prijedlog za mirno rješenje spora kojim su regulisani osnovica za obračun plaće, platni razredi i koeficijenti složenosti poslova u djelatnostima predškolskog odgoja i obrazovanja, kolektivni ugovor, osnovica za obračun plaće septembar-decembar  2018. godine i osnovica plaće za obračun plaća u 2019. godini.

Predstavnici ovog Sinidkata pristaju na osnovicu za obračun plaće od 310 KM do kraja ove godine, ali za narednu godinu traže minimalno 315 KM, a najviše 330 KM.

Ovaj Sindikat također traži dodatno zapošljavanje 50 odgajatelja u JU Djeca Sarajeva s ciljem smanjenja ili potpunog ukidanja liste čekanja za upis djece, dodatnih 40.000 KM iz budžeta za 2019. godinu koje će biti utrošene na higijenski i didaktički materijal u JU Djeca Sarajeva te da se povećaju investicije za osnovne škole u narednoj godini. Traže da se ovaj sporazum potpiše do 5. oktobra.

Predstavnici ostalih sindikata prethodnih dana su istakli kako su voljni prihvatiti prijedlog Vlade KS za osnovicu od 310 KM, ukoliko se premijer i ministar obavežu da će potpisati sporazum o ispunjenju zahtjeva iz kolektivnih ugovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.