open-navfaktor-logo
search
Počela žetva pšenice
Hoće li ubrzo doći do poskupljenja hljeba?
Hljeb u Sarajevskom kantonu nije poskupio potvrdio nam je Nermin Burina, Kantonalni tržišno-turistički inspektor iako su navodno u nekim privatnim pekarama podignute cijene za 20 feninga po vekni težine 400 grama.
12.07.2021. u 19:43
get url
text

- Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nije primila ni jednu prijavu građana koja se odnosila na povećanje cijene hljeba, niti je u postupku redovnih inspekcijskih kontrola utvrđno povećanje maržne stope prilikom kalkulacije cijana hljeba i pekarskih proizvoda – tvrdi Burina. 

Iz inspekcije pojašnjavaju da je Vlada Federacije BiH 8. aprila 2021. godine donijela Odluku o izmjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode. Tom Odlukom je propisano da su pravna i fizička lica koja obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo obavezna utvrditi i primjenjivati marže tako da ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. 12. 2020. godine. Na listi proizvoda na koje se odnosni navedena odluka Vlade FBiH se između ostalog nalazi i pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna. 

Također, Vlada Kantona Sarajevo je 18. 12. 2008. godine donijela Odluku o izmjenama i dopunama odluke o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda od interesa za Kanton Sarajevo, utvrđivanjem marži, a kojom je propisano da visina marži prilikom formiranja cijena svih vrsta hljeba od brašna žitarica od 250 grama pa naviše osim peciva i posebnih pekraskih proizvoda iznosi maksimalno do osam posto – obrazloženje je iz kantonalne inspekcije. 

Sve su prilike da će do povećanja cijena hljeba ipak doći, jer počela je žetva pšenice i slijede dogovori oko otkupnih cijena hljebnog žita. Ukoliko se poveća cijena brašna morat će se povećati i cijena hljeba, kazali su nam u nekoliko privatnih pekara. Cijene hljeba do sada su u Bosni i Hercegovini uvijek rasle po okončanju otkupa pšenice i cijena na svjetskom tržištu pšenice koju uvozimo u velikim količinama. Stižu najave da će pšenica roda 2021. godine biti malo skuplja u odnosu na 2020. godinu, unatoč činjenici da su prinosi ove godine veći nego 2020. godine. Na cijene hljeba pored cijene pšenice utiču i cijene energenata i transporta.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.