Ovo pitanje novinari su postavili Staši Košarcu, mininistru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je učestvovao u prezentaciji Vanjskotrgovinske komore o izvozu i uvozu Bosne i Hercegovine sa svijetom.

VEZANI TEKST - Kako su građani BiH postali "taoci" jabuka i rakije: Koliki je profit Dodikovih od poslova sa Rusijom

- Ponašat ću se kako kaže Ustav i kako kaže Narodna Skupština Republike Srpske. Dejtonski sporazum bio je okvir u kojem smo mogli funakcionisati, a različite vrste intervencija dovele su do toga da postoji visok stepen nerazumijevanja. Treba da postavite pitanja onima koji se bave politikom ucjenjivanja i pronalaska nekih novih modela za ostvarivanje nekih fundametalnih političkih ciljeva. Volio bih da se u ovoj zemlji uspostavi normalan dijalog, ali na domaćoj trpezi bez uplitanja stranaca. Svaki put kada smo imali uplitanje stranaca i sada Ustavnog suda BiH, dolazi do problema. Predstavnici dva konstitutivna naroda nisu zadovoljni odlukama Ustavnog suda BiH – kazao je Košarac.

Staša Košarac je osim kao političar, posljednjih godina u javnosti poznat i kao proizvođač alkoholnih pića. Zli jezicu kažu - proizvođač "brlje". Hoće li i njegov privatni biznis trpjeti zbog blokada, još se ne zna. Mediji su ranije pisali da je "brlja" dospjela na mnoga prodajna mjesta zahvaljujući njegovom političkom utjecaju.