open-navfaktor-logo
search
Opći izbori
Hoće li "Trojka" imati većinu u Skupštini KS, evo ko bi sve mogao ući u skupštinske klupe
Prema posljednjim preliminarnim rezultatima Općih izbora, SDA i NiP će u Skupštini KS dobiti po sedam mandata, SDP šest, Naša stranka i Stranka za BiH po pet, Demokratska fronta četiri i Za nove generacije jedan mandat.
06.10.2022. u 13:45
get url
text

Stranka demokratske akcije po svemu sudeći dobit će sedam mandata. Od zastupnika koji su činili Klub SDA u proteklom sazivu mandate su dobili Haris Zahiragić, Mahir Dević i Smiljana Viteškić, a pored njih u Skupštinu KS bi trebali ući Sebija Izetbegović, Faruk Kapidžić, Faruk Selmanović i Adi Kalem. 

Narod i pravda također će dobiti sedam mandata. Od sedam zastupnika koji bi trebali ući u skupštinske klupe, čak je pet imena koji su u proteklom periodu činili saziv Skupštine KS, a među njima su Aljoša Čampara, Arijana Memić, Elvedin Okerić, Elvis Vreto i Danijela Kristić. Osim njih, Klub Naroda i pravde u Skupštini KS činit će još Kemal Ademović i Rusmir Pobrić. 

SDP će u Skupštini KS imati šest mandata, a ulazak u skupštinske klube osigurali su Benjamina Karić, Adnan Šteta, Irfan Čengić, Davor Čičić, Jelena Pekić i Igor Stojanović. Stojanović je od svih nabrojanih jedini koji je činio protekli saziv Skupštine KS.

S obzirom na to da postoji mogućnost da Karić, Šteta i Čičić predaju svoje mandate stranci, umjesto njih bi u Skupštinu KS mogli ući Kenan Magoda, Samir Avdić i Belma Kapo.

Teško je očekivati da će Karić sa gradonačelničke pozicije sjesti u skupštinsku klupu, a Šteta i Čičić bi vrlo vjerovatno mogli nastaviti s obnašanjem ministarskih funkcija. Šteta je ministar saobraćaja KS, dok je Čičić na poziciji ministra finansija Kantona Sarajevo. 

Naša stranka imat će pet mandata. Ulazak u Skupštinu KS osigurali su aktuelni premijer KS Edin Forto, Vildana Bešlija, Nihad Uk, Vibor Handžić i Miomirka Melank. Ukoliko bi Forto nastavio nakon formiranja vlasti obnašati funkciju premijera, umjesto njega bi u Skupštinu KS trebala ući Sanela Klarić.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu također je osvojila pet mandata. Mandate su osvojili Semir Efendić, Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, Muamer Bandić, Admela Hodžić i Jasmin Šaljić. Admela Hodžić jedina je koja je bila u proteklom sazivu Skupštine KS.

S obzirom na to da će Efendić svoj mandat zasigurno predati, umjesto njega Klub Stranke za BiH činit će Elza Gaković.

Demokratska fronta osvojila je četiri mandata. Mandate su za sada osigurali Albin Zuhrić, Marijela Hašimbegović, Ilijaz Pilav i Vedrana Vujović.

Ispred stranke Za nove generacije u Skupštinu KS ući će samo Damir Marjanović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.