open-navfaktor-logo
search
Rusija
Hoće li sporazum koji omogućava siguran izvoz žita iz ukrajinskih crnomorskih luka biti produžen samo na 60 dana?
Sporazum koji omogućava siguran izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka bit će automatski produžen nakon 18. marta ako nema prigovora uključenih strana, saopćila je ruska državna novinska agencija TASS.
14.03.2023. u 07:46
get url
text

Pozivajući se na neimenovani izvor upoznat s pojedinostima pregovora oko sporazuma, TASS je izvijestio da dosad nijedna od uključenih strana nije najavila povlačenje.

Rusija je u ponedjeljak predložila obnavljanje sporazuma koji omogućava siguran izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, ali samo na 60 dana, što je dvostruko manji period od prethodnog roka. UN se obvezao učiniti sve što je moguće kako bi osigurao integritet sporazuma.

- Ako strane nemaju primjedbi, dogovor će se nastaviti nakon 18. marta kazao je TASS-ov izvor. Izvor je rekao da trajanje produženja nije važno.

- Ako se ugovor produži za 60 dana on se nastavlja nakon 18. marta, dok nakon 60 dana jedna od strana može pokrenuti pitanje njegovog raskida - dodao je. Pitanje sporazuma utjecalo je na cijene kukuruza i pšenice na tržištima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.