open-navfaktor-logo
search
Sutra će se znati
Hoće li šest domova zdravlja u KS ipak raditi i nedjeljom; Kazić: Vranić je doveden do zida, pa je promijenio odluku
Najvjerovatnije da je Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, doveden do zida, pa je promijenio svoju odluku. Ne znam kako bi drugačije, nakon svega, objasnio dopis koji je ministar prošlog petka uputio menadžmentu JU Dom zdravlja KS - kaže Sabahudin Kazić, pomoćnik načelnika Općine Hadžići.
27.06.2022. u 20:10
get url
text

Podsjetimo, od 6. juna, nakon što je doc. dr. Abel Baltić, direktor JU Dom zdravlja KS, potpisao Pravilnik o radnom vremenu, u šest domova zdravlja - Stari Grad, Novi Sarajevo, Hadžići, Trnovo, Vogošća i Ilijaš - ukinute su nedjeljne dežure, a pacijenti iz tih zdravstvenih ustanova upućeni su u tri preostala doma zdravlja - Ilidža, Novi Grad i Centar.

Građani drugog reda

Oštro je reagirao Hamdo Ejubović, načelnik općine Hadžići, nazvavši ovakvu odluku Baltića, "sramotnom i diskriminirajućom".

- Građani Hadžića, Pazarića i Tarčina po ljekarsku pomoć ponovo moraju na Ilidžu. Direktora Baltića ne zanima da li oni imaju mogućnosti za to, imaju li prijevoz, imaju li novaca? Organizaciona jedinica Hadžići pruža primarnu zdravstvenu zaštitu za 24.676 stanovnika i pokriva područje od 273 kvadratna kilometra. Ukoliko se do naredne nedjelje ne povuče ova sramna odluka, bit ćemo primorani da organiziramo i provedemo masovne proteste – kazao je Ejubović, poručivši "kako stanovnici općine Hadžići nisu građani drugog reda".

VEZANI TEKST - U šest domova zdravlja u Kantonu Sarajevo ukinute nedjeljne dežure, građani i načelnici općina se pobunili

Baltić je sredinom mjeseca za Faktor kazao "kako je JU Dom zdravlja KS bila u obavezi uskladiti svoje pravilnike o radnom vremenu sa novim Pravilnikom koje je Ministarstvo zdravstva KS objavilo još u augustu prošle godine".

Reagiralo je Općinsko vijeće Hadžića koje je Vranića i Baltića pozvalo na sjednicu 16. juna, no oni se, kako nam je tada kazao Almin Bašić, predsjedavajući Općinskog vijeća, "nisu pojavili".

- Vranić i Baltić nisu našli za shodno da se pojave na današnjoj sjednici jer nas smatraju građanima drugog ili čak i trećeg reda. Došla je samo Amra Bašić-Živadinović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, koja je jasno kazala da Hitna pomoć nema kapaciteta preuzeti slučajeve kako su to ranije najavili Vranić i Baltić - istakao je Bašić i dodao "kako će prije protesta građana još jednom uputiti dopis Vraniću i Baltiću da promijene diskriminirajuću odluku".

A onda je prošlog petka ministar Vranić uputio dopis menadžmentu JU Dom zdravlja KS "u kojem traži da bude razmotrena mogućnost rada jedne smjene nedjeljom, kako bi građanima rubnih općina bila pružena kontinuirana zdravstvena zaštita".

Kako je potcrtao, "Pravilnik o radnom vremenu u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, te zdravstvenim ustanovama koje imaju status ugovorne zdravstvene ustanove, ne sprečava Dom zdravlja da organizira rad u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva i raspoloživim ljudskim resursima ustanove".

VEZANI TEKST - Vranić: Pravilnik ne sprečava organizaciju rada Doma zdravlja KS prema potrebama stanovništva

Učinio je to Vranić "nakon dopisa općinskih vijeća Hadžići, Trnovo, Ilijaš, Vogošća i drugih, ali i kolegija općinskih vijeća, načelnika i zdravstvenih savjeta općina, u kojem izražavaju nezadovoljstvo uvođenjem neradne nedjelje u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i traže da se građanima rubnih općina KS učini lokacijski dostupna zdravstvena zaštita kao i do sada".

- Nama je taj dopis ministra Vranića proslijeđen kao fax informativno. U Zakonu o zaštiti zdravlja Federacije BiH stoji da se u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva organizira zdravstvena zaštita. Znači, to može biti i nedjelja, s tim da Zakon o radu FBiH kaže koliko traje radna sedmica. Ako budu radili nedjeljom, onda je menadžment ustanove dužan da radnicima dodijeli neki drugi slobodan dan u sedmici - objašnjava Kazić.

Pravilnik o radnom vremenu u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama te zdravstvenim ustanovama koje imaju status ugovorne zdravstvene ustanove, menadžment ne sprečava da organizira rad u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva i raspoloživim ljudskim resursima u ustanovi.

- Mislim da Dom zdravlja u Hadžićima nema problem sa ljudskim resursima jer ljekari sa našeg području nedjeljom idu u Dom zdravlja Ilidža i tamo rade. Ali problem je veliki broj pacijenata koji, da bi nedjeljom došao do ljekara, mora prelaziti kilometre. Da Vranić nije u petak reagirao ovako, mi bismo sigurno ovih dana izašli na proteste i iako to nije popularna mjera, blokirali bismo magistralni put M-17. To bi trajalo dok nas neko ne sasluša. Sada je loptica prebačena na menadžment domova zdravlja - naglašava Kazić.

VEZANI TEKST - Vranić i Baltić nisu došli na OV Hadžići zbog problema sa Domom zdravlja; Bašić: Smatraju nas građanima trećeg reda

Dodaje "kako će sutra Kolegij Općinskog vijeća informisati o dopisu koji je stigao iz kabineta Vranića, te da će kontaktirati nadležno Ministarstvo i JU Dom zdravlja KS kako bi se utvrdilo da li odluka stupa na snagu već od naredne nedjelje (3. juli) ili u nekom narednom periodu".

- Sada ispade da zajednička priča Ministarstva zdravstva i JU Dom zdravlja KS, kako je ono što piše u Pravilniku sveto slovo, i da se, bez obzira na to kakav je, ne može promijeniti, više ne stoji. Sve je prebačeno na menadžmente domova zdravlja da organiziraju rad nedjeljom prema potrebama kojih očigledno ima. U to se svi mogu uvjeriti ako dođu u Dom zdravlja Hadžići, ako ništa drugo, potreban je rad u prvoj smjeni - navodi Kazić.

Na pitanje da li će Dom zdravlja Hadžići već od naredne nedjelje organizirati rad, iz ove zdravstvene ustanove nisu nam mogli odgovoriti. Kažu "kako nisu nadležni za davanje informacija medijima te da se obratimo JU Dom zdravlja KS".

No u JU Dom zdravlja KS rečeno nam je "kako je sastanak na kojem će se raspravljati i o ovoj temi i donijeti konkretni zaključci, zakazan tek za sutra".

Kritikovani iz Ministarstva zdravstva

Prim.dr. Nijaz Štitkovac, direktor Doma zdravlja Ilijaš, kaže "kako ni ta zdravstvena ustanova još nije dobila nikakav zvanični dopis".

- Generalni direktor Baltić je na godišnjem odmoru, pa vjerovatno i zbog toga sve kasni. Očekujem neki službeni dopis ili sastanak nakon kojeg ćemo znati kako se organizirati. Moje mišljenje je da je najveći revolt kod građana izazvala činjenica kako posao nije organiziran kod svih isto. Ako je nedjelja neradna, onda niko ne bi trebao raditi, nijedan dom zdravlja, a ne da su ljekari dostupni građanima u čaršiji, a u rubnim dijelovima kantona - nisu. Smatram da, ako ćemo imati neki prijelazni period, da se u domovima zdravlja radi prva smjena. Time bismo ljude polake navikavali, a prepolovili bismo i kadar, koji bi slobodne dane koristio tokom radne sedmice. Iskreno, to smo i ranije predlagali, ali smo bili kritikovani u Ministarstvu zdravstva KS – kazao je Štitkovac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.