open-navfaktor-logo
search
Ekonomski pokazatelji
Hoće li se penzije povećati za 4,6 posto, odluka do 15. aprila
Bruto domaći proizvod (BDP) je ekonomski pokazatelj koji se smatra najboljom pojedinačnom mjerom ekonomskog stanja društva, a u Federaciji ćemo prve procjene stope realnog rasta BDP-a za prošlu godinu imati krajem marta.
14.03.2023. u 07:33
get url
text
Obračun

Tada ćemo znati u kojem postotku će se povećati penzije 15. aprila, kada je redovno usklađivanje prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju. Ranije procjene su da bi se penzije mogle povećati za 4,6 posto. 

Od realne stope rasta BDP-a u prošloj godini zavisi i povećanje naknade za boračke kategorije, a prema "švicarskoj formuli". Ranije procjene su da bi se naknade mogle uvećati za nekih pet posto. 

Za prvi kvartal 2022. godine, stopa realnog rasta BDP-a iznosila je 6,3 posto, za drugi kvartal 5,3 posto, treći kvartal 2,4 posto, dok će podaci za četvrti kvartal biti poznati 31. marta.

Postavlja se pitanje zašto je u trećem kvartalu BDP znatno niži nego u prethodna dva.

Objašnjenje nekoliko bh. ekonomskih stručnjaka je bilo da se takvo stanje može povezati sa ratom u Ukrajini, podizanjem kamatnih stopa širom svijeta.

Kada je riječ o infaciji, u Federalnom zavodu za statistiku su nam naveli da je godišnja inflacija u 2022. godini mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je 15,7 posto.

Evidentno je da su na bh. tržištu još prisutne visoke cijene hrane.

- Imali smo smjenu vlasti. Nova još nije izabrana u Federaciji BiH. Ni svi kantoni nemaju vladu. Državna je u uhodavanju i to je sasvim logično jer mi nemamo kontinuitet vlada, niti mi imamo jedinstvenu ekonomsku politiku u BiH. Svako pravi ekonomsku politiku, pogotovo kod smjene vlasti, zato nema efekta poboljšanja u državi - prokomentirao je za Faktor ekonomski stručnjak prof. dr. Željko Šain.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.