open-navfaktor-logo
search
Dom naroda PSBiH
Hoće li se desiti preokret: Delegati odlučuju o ukidanju jubilarne nagrade zvaničnicima
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sutra će na sjednici razmatrati dopune dva zakona kojima se ukida jubilarna nagrada za izabrane i imenovane zvaničnike.
26.04.2021. u 21:54
get url
text

Radi se o dopunama Zakona o radu u institucijama BiH i dopunana Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje je u januaru usvojio Zastupnički dom na prijedlog zastupnika Saše Magazinovića (SDP).

Podsjetimo, uz plaće i brojne naknade, zvaničnici imaju pravo na jubilarne nagrade za vrijeme provedeno na radu u institucijama BiH.

Samo za prvih deset mjeseci prošle godine, usred pandemije, na jubilarne nagrade zaposlenih u Parlamentu BiH, a samim tim i parlamentaraca, utrošeno je nešto više od 91.000 KM.

Ipak, sudeći prema rezultatima glasanja u Zastupničkom domu, ukoliko u strankama koje su tada bile protiv ostanu pri svom stavu, teško da će delegati sutra uspjeti izglasati ukidanje jubilarnih nagrada za sebe i kolege.

Naime, protiv dopuna ova dva zakona tada su bili zastupnici iz HDZ-a BiH, SNSD-a, te Kluba zastupnika Srpski klub. Upravo HDZBiH ima većinu u Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda, dok SNSD ima većinu u Klubu delegata iz reda srpskog naroda. Samim tim, ukoliko njihovi delegati budu protiv, ukidanje jubilarnih nagrada zvaničnicima neće biti izglasano.

{$galerijaFotografija}

Dopune dva zakona nije podržala ni Ustavnopravna komisija Doma naroda bh. Parlamenta na sjednici održanoj u petak, jer nisu utvrdili da su usaglašene sa Ustavom BiH i pravnim sistremom naše države.

glasanje_1.jpg
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.