VEZANI TEKST - Schmidt suspendirao Zakon o imovini RS-a do odluke Ustavnog suda BiH

Cvijanović je istakla da je pitanje imovine jedno od ključnih za RS.

- To su stvari o kojima se u prethodnom periodu trebalo debatovati na neki poseban ili drugačiji način, umjesto da se podigla ovolika prašina, ovolika bura, da smo imali toliko pokazivanja mišića od stranog faktora, ko god da su oni, i da konačno onda dođemo u ovakvu situaciju u koju smo došli - izjavila je ona novinarima u Banjoj Luci.

Šta će sada poduzeti visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt? Podsjetimo, Schmidt je u utorak posegnuo za bonskim ovlastima i suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS-a do odluke Ustavnog suda BiH.

VEZANI TEKST - Dodik: Zakon stupa na snagu, smiruju muslimane u Britaniji, a muslimani iz Sarajeva...

-  Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda kako bi se izbjegle negativne pravne reperkusije za građane i potencijalne strane investitore. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bi je uskladio s odlukama Ustavnog suda.

Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom, odnosno uređivati vlasništvo - rekao je u utorak Schmidt. 

Uslijedile su burne reakcije političkih predstavnika iz RS-a u kojima su najavili da će neće poštovati Schmidtovu odluku.