open-navfaktor-logo
search
Čeka se sjednica
Hoće li ponovo doći do reforme nekih ministarstava u Vladi KS, šta kaže Kapidžić
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić podnio je inicijativu da se reformiše kantonalno ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.
03.02.2023. u 07:55
get url
text

Kapidžić predlaže da se ovo ministarstvo preimenuje u "Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša".

Komunalnu privredu i infrastrukturu bi trebalo, prema njegovim riječima, preraspodjeliti u nadležnosti Ministarstva privrede i Ministarstva saobraćaja KS.

- Nismo se o tome na prošloj sjednici mogli izjasniti jer komisije moraju dati mišljenje s obzirom na to da se radi o pravnoj izmjeni - kaže Kapidžić.

Smatra da će Skupština KS usvojiti ovaj prijedlog. 

- Mislim da ćemo imati većinu za to. Koliko ja znam iz neformalne priče, za ovaj prijedlog su Stranka za BiH, Irfan Čengić, a može biti i zastupnika iz Naše stranke - kazao je Kapidžić.

Vlada Kantona Sarajevo spojila je 2021. godine Ministarstvo komunalne privrede i Ministarstvo prostornog uređenja, te ga sjedinila u jedno ministarstvo koje su nazvali Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. 

Spajanjem ministarstava u Vladi KS bavio se i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. 

Tadašnja "Četvorka", a današnja "Trojka" razdvojila je Ministarstvo obrazovanja nauke i mladih na dva ministarstva, odnosno na Ministarstvo visokog obrazovanja, nauke i mladih i Ministarsvo osnovnog obrazovanja, dok je spojila Ministarstvo komunalne privrede i Ministarstvo prostornog uređenja.

Ocjena Ustavnog suda bila je da postupak donošenja ovog zakona nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.