Osim ta tri prijedoga upućena je i inicijativa da plaće parlamentaraca i ministara smanji Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Sve je traženo po hitnoj proceduri pa ipak sjednica Zastupničkog doma, kojim predsjedava Nebojša Radmanović (SNSD), bit će održana tek 27. jula, a za Dom naroda, kojim predsjedava Nikola Špirić (SNSD), još se ne zna.

VEZANI TEKST - U dva dana tri prijedloga: Koliko bi bile snižene plaće funkcionera, šta to znači onim s najmanjim primanjima

No i kada sjednice budu održane, pitanje je hoće li parlamentarci izglasati smanjenje plaća zvaničnika i hoće li to učiniti do kraja jula jer se nova osnovica, a time i veće plaće, primjenuje od 1. augusta.

- Izvjesno je i realno da Zastupnički dom usvoji izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, ali nisam sigurna za Dom naroda. Mislim da bi im bilo u interesu da ih i oni usvoje. Nikome pred izbore nije do toga, čak ni SNSD-u i HDZ-u – stava je zastupnica SDA Alma Čolo.

Kazala je da su za njih prihvatljivi svi prijedlozi i da se oni mogu usaglasiti.

- Neki prijedlozi obuhvataju i državne službenike. Možda bi njih trebalo izbjeći – dodala je Čolo.

Rekla je oni nisu ni htjeli ovo povećanje i nastoje da ga onemoguće.

- Dobro bi bilo prije 1. augusta usvojiti izmjene Zakona. Osnovica se primjenjuje od 1. augusta. Znači do povećanja plaća još nije došlo i treba to preduprijediti – rekla je Čolo.

Osnovica za obračun plaća je povećana svim zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine, s tim da zvaničnici s najvećim plaćama dobijaju i veće povećanje, a namještenici s najnižim plaćama dobijaju tek oko 60 KM povećanja.

VEZANI TEKST - Kad funkcionerima treba povećati plaće, nema prepreka: Ovom odlukom bi dobijali i 600 KM više

Za ovo se znalo i krajem marta, kada je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o novoj osnovici, ali su zastupnici i delegati reagirali krajem juna, nakon usvajanja budžeta institucija BiH za ovu godinu.

Prijedloge izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, po kojim bi parlamentarcima, ministrima, članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, savjetnicima, generalima, direktorima policijskih agencija..., bili smanjeni koeficijenti, uputili su Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda, zatim Denis Zvizdić (NiP), dopredsjedavajući Zastupničkog doma, te Dženan Đonlagić, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a.

Inicijativu da Vijeće ministara BiH bude to koje će izmijeniti Zakon o plaćama na način da se za ministre, parlamentarce i članove Predsjedništva BiH primjenjuje niža osnovica za plaće, uputio je zastupnik Jasmin Emrić (NES). No ovaj način izmjena Zakona je duži.