open-navfaktor-logo
search
Borba bolesnika
Hoće li pacijenti iz Gradačca i dalje moći na dijalizu u Odžak; Husić: Postigli smo trajno rješenje
Dijalizni pacijenti iz Gradačca i nakon 31. decembra 2022. godine nastavit će tri puta sedmično ići na hemodijalizu u Dijalizni centar u Odžaku.
20.12.2022. u 21:30
get url
text

Kazao nam je to Denis Husić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, dodajući kako je postignuto trajno rješenje za pet dijaliznih pacijenata iz Gradačca.

- Na zadovoljstvo obje strane mi smo to trajno riješili tako da pacijenti više ne prolaze kroz neizvjesnost koju su imali ranijih godina - dodao je Husić.

Podsjetimo, dijalizni pacijenti iz Gradačca, stopostotni invalidi, u aprilu prošle godine vodili su borbu sa direktorom Kantonalne bolnice u Orašju Pericom Jelečevićem, koji ih se po svaku cijenu želio riješiti i prebaciti u Dijalizni centar u Gračanici, pravdajući takvu svoju odluku "nerentabilnošću i velikim ekonomskim i finansijskim gubicima", koja, kako su nam ranije kazali iz Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, uopće ne stoji.

VEZANI TEKST - Dijalizni pacijenti iz Gradačca napokon mogu odahnuti: I od 1. januara moći će na dijalizu u Odžak

No, nakon, prije svega, pritiska medija, u proljeće 2021. godine teškim bubrežnim bolesnicima, dozvoljeno je da se do kraja te godine dijaliziraju u Odžaku.

Problem za nastavkom dijalize u Odžaku ponovo je nastao krajem decembra 2021. i pacijenti nisu znali gdje će na dijalizu od 1. januara 2022.

A onda je postignut sporazum između Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona i Jelečevića nakon što su obje strane, kako nam je prošle godine u ovo vrijeme kazao Husić, "pristale da se iznos novca po jednoj hemodijalizi, sa 35, poveća na 50 KM", čime su sredstva za ovu namjenu podignuta za oko 40-ak posto".

Kako nam je ranije rečeno, u Gradačcu ukupno ima 13 dijaliznih pacijenata. Podijeljeni su u dvije grupe, jedni se dijaliziraju u Gračanici, a drugi u Odžaku.

No, oni koji su u Odžaku ne žele se, kako kažu, ponovo vratiti u Gračanicu, a kao razlog navode duže putovanje za oko dva i po sata, te lošije uvjete dijaliziranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.