open-navfaktor-logo
search
Projekat Grada
Hoće li ovi uređaji u Sarajevu spašavati živote?
Grad Sarajevo u saradnji sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo realizira ovaj projekt po uzoru na evropske metropole i njihov standard
25.06.2019. u 15:07
get url
text
get url
text

Općina Novi Grad Sarajevo prva je dobila automatski defibrilator  - AED uređaj za reanimaciju. Tako su građani Dobrinje danas imali priliku da prisustvuju puštanju u funkciju i prezentaciji korištenja uređaja u slučaju potrebe.

Grad Sarajevo u saradnji sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo realizira ovaj projekt po uzoru na evropske metropole i njihov standard.

Kupljeno je šest uređaja, pet će biti postavljeno na frekventnim mjestima u gradskim općinama, a šesti u Hitnoj pomoći radi edukacije. Ukupna vrijednost projekta je više od 25.000 KM.

- Grad Sarajevo po uzoru na evropske centre krenuo je u realizaciju projekta uspostavljanja mreže javno dostupnih medicinskih uređaja za pomoć. Uređaji će biti postavljeni na najfrekventnim lokacijama na području grada u svim gradskim općinama. Svako ulaganje i trud koji može doprinijeti spašavanju unesrećenih je vrijedno ulaganje. Nastavit ćemo sa realizacijom ovog značajnog projekta -  istaknuo je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Prema riječima direktora Hitne pomoći Adema Zalihića, uređaji su potpuno sigurni za upotrebu. 

- Bit će postavljeni na javnim prostorima masovnog okupljanja, kako bi se u slučaju potrebe koristili prije dolaska Hitne pomoći. Ujedno, Zavod za hitnu medicinsku pomoć će se pobrinuti za kampanju edukacije o korištenju istih u obrazovnim, javnim ustanovama, firmama - kazao je Zalihić.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić izrazio je zadovoljstvo što je prvi uređaj za reanimaciju postavljen na najmnogoljudnijoj općini. Zahvalio je Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki na iniciranju i podršci ovakvom projektu koji doprinosi kvaliteti života građana glavnog grada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.