open-navfaktor-logo
search
Izbori
Hoće li Nova Kaledonija postati nezavisna od Francuske?
Danas se stanovništvo izjašnjava da li će Nova Kaledonija proglasiti punu nezavisnost od Francuske koja vlada ovim malim arhipelagom od 19. vijeka
04.11.2018. u 09:37
get url
text

Birališta u Novoj Kaledoniji, maloj francuskoj teritoriji u Tihom okeanu, otvorena su nedjelju u osam sati po lokalnom vremenu, odnosno, u 22 sata u subotu po srednjoevropskom, za referendum o historijskom samoodređenju - nezavisnosti od Francuske.

Birači će se na 284 birališta do 18 sati po lokalnom vremenu izjašnjavati žele li da Nova Kaledonija proglasi potpunu nezavisnost od Francuske, koja vlada tim malenim arhipelagom u Tihom okeanu od 19. vijeka.

Ostrvo, koje se nalazi gotovo tri sata leta istočno od Australije, osiguralo je veću autonomiju za vrijeme jačanja poziva za nezavisnost domorodačkog naroda Kanak 1980-ih.

Ovaj referendum, na kojem pravo glasa ima gotovo 174.000 birača, bit će drugi referendum o političkom statusu Nove Kaledonije.

Prvi je održan 1987. godine, ali ga je autohtono stanovništvo bojkotiralo, što je za posljedicu imalo to da su se referendumu odazvali samo oni koji su bili za ostanak u Francuskoj pa je i rezultat bio takav - 98 posto protiv nezavisnosti.

Gotovo 27 posto od ukupno 279.000 stanovnika Nove Kaledonije su Evropljani, ponajviše francuskog porijekla, a 39 posto domoroci. Ostali su migranti s drugih pacifičkih otoka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.