open-navfaktor-logo
search
Diplomatska ofanziva
Hoće li Merkel u Moskvi kod Putina dobiti rusku podršku za Schmidta
Njemačka diplomatska inicijativa započeta početkom ove godine posjetom čitavog niza ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana Berlinu, nastavlja se punom parom i u ovim posljednjim sedmice rada ove vlade i posljednjim trenucima ere Angele Merkel.
20.08.2021. u 08:43
get url
text

Prema analizi DW, Merkel je u sedmici u kojoj se u Njemačkoj zahuktava predizborna kampanja za parlamentarne izbore krajem septembra, pored svih obaveza kako na unutrašnjem tako i vanjskopolitičkom planu, nekoliko sedmica uoči, sada se može reći, historijskog silaska s vlasti, nalazi vremena primiti bivšeg i asadašnjeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka i Christiana Schmidta za koje većina njemačkih građana nikada nije čula.

VEZANI TEKST - Schmidt kod Merkel: Fokus na integracijama BiH u EU

Nova zanimljiva etapa vanjskopolitičkog truda njemačke kancelarke da osigura nastavak svojih aktivnosti je i današnji odlazak u Moskvu u oproštajnu posjetu. Iako u kancelarskom uredu nisu htjeli ni negirati i potvrditi da će u Kremlju biti riječi i o ruskoj blokadi funkcije visokog predstavnika za BiH, za očekivati je da će se njemačka kancelarka potruditi da Moskva, ako ne službeno a ono barem na terenu, omogući rad Schmidtu i prešutno podrži njegove namjere da oživljavanjem reformskog procesa BiH pomakne s mrtve točke.

Izgledi za uspjeh ove misije nisu mali: Moskva treba Berlin koji je ostao među najpouzdanijim (ako ne i jedini) partnerima unutar, Rusiji vrlo važne, Evropske unije. Putin Merkel mora biti zahvalan zbog suzdržanosti Berlina kada su u pitanju nove sankcije Brisela naspram Kremlja.

A tu je naravno i njemački diplomatski uspjeh spašavanja plinovoda Sjevernog toka II kojeg je Berlin progurao usprkos ogromnom otporu zemalja poput Poljske s kojom Njemačka također ima osjetljive odnose, piše DW.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.