open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Respiratori"
Hoće li Kinezi podići tužbu: "Mediaplan" Tužilaštva bi državu BiH mogao koštati desetine miliona KM
Pravni tim koji zastupa kineskog proizvođača respiratora Beijing Aerospace Changfeng, od kojeg je firma Srebrena malina nabavila 100 respiratora vrijednih 10,5 miliona KM, već je, prema informacijama koje još nisu dobile zvaničnu potvrdu, započeo aktivnosti s ciljem nadoknade štete nastale objavljivanjem informacija o navodnoj nefunkcionalnosti njihovih proizvoda.
13.08.2020. u 13:36
get url
text

Mediji su, podsjetit ćemo, ranije izvijestili o pripremi višemilionske tužbe protiv Bosne i Hercegovine, a pravni tim kineske kompanije već se, navodno, obratio The New York Timesu i Associated Pressu, koji su prenijeli informacije koje je na svojoj zvaničnoj web-stranici objavilo Tužilaštvo BiH o tome da su respiratori neupotrebljivi.

VEZANI TEKST - Sprema li proizvođač respiratora iz Kine milionsku tužbu protiv BiH?

Oganičavajuća okolnost za kompaniju Beijing Aerospace Changfeng u kontekstu eventualne tužbe protiv The New York Timesa i Associated Pressa je činjenica da su ovi mediji prenijeli zvaničnu informaciju koju je objavilo Tužilaštvo BiH, što ni u kom slučaju ne ograničava mogućnost tužbe protiv države BiH, čija je institucija objavila informaciju za koju kineski proizvođač tvrdi da je netačna, te koja, smatraju, narušava integritet firme i nanosi joj profesionalnu štetu.

Tužilaštvo BiH je, podsjetit ćemo, objavilo da je nalazom vještaka utvrđeno da nabavljeni respiratori "ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intezivne terapije, među kojima spadaju oboljeli od COVID-19".

S druge strane, kompanija Beijing Aerospace Changfeng, koja je u vlasništvu države Kine, ali i nekoliko relevantnih stručnjaka koji su imali priliku koristiti ili su upoznati sa karakteristikama respiratora, tvrde da su oni funkcionalni i za stacionarnu upotrebu, te da je upravo to njihova primarna namjena.

VEZANI TEKST – Primarijus iz bolnice u Zagrebu tvrdi: Respiratori nabavljeni u FBiH su upotrebljivi

Naknadno je utvrđeno da vještačenje u ime Tužilaštva BiH radio dr. Ismet Suljević, koji nije ovlašteni sudski vještak. Na tu su činjenicu pažnju skrenuli i članovi tima odbrane osumnjičenih u predmetu "Respiratori", koji su problematizirali objavljivanje takvog nalaza. Iz Tužilaštva BiH su odgovorili da je to bio "dio njihovog mediaplana".

Ukoliko kineska kompanija započne sudski postupak, te ukoliko on bude okončan u njihovu korist, država BiH bi morala platiti višemilionsku odštetu. Tačan iznos odštetnog zahtjeva još uvijek nije utvrđen, ali nije teško pretpostaviti da će se raditi o iznosu "teškom" nekoliko desetina miliona KM. Taj novac ne bi platili glavna državna tužiteljica Gordana Tadić i njen tužilački tim, ali ni Ismet Suljević i ostali zagovornici teze o neupotrebljivosti respiratora, već svi građani BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.