open-navfaktor-logo
search
Čeka se
Hoće li ime kandidata iz reda srpskog naroda za potpredsjednika FBiH biti Domu naroda dostavljeno u petak?
Nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH održat će se 27. januara u petak, a Klub Srba ovog doma još nije dostavio ime kandidata za potpredsjednika Federacije, potvrđeno nam je u Domu naroda FBiH.
25.01.2023. u 11:15
get url
text

VEZANI TEKST - Kandidatura Igora Stojanovića za potpredsjednika FBiH još nije stigla u Dom naroda

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma, kazao nam je kako kruže informacije da bi ime kandidata mogli dostaviti 27. januara, a krajnji rok faktički je ponedjeljak, 30.januar.

Kandidat za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda je Igor Stojanović, delegat u Domu naroda FBiH.

Prethodno je Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) potvrdila kandidature Lidije Bradare (HDZ) iz reda hrvatskog naroda i Refika Lende (SDA) iz reda bošnjačkog naroda za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

S obzirom na to da se u Parlamentu FBiH glasa o jednoj listi sa tri imena, novi šefovi izvršne vlasti FBiH ne mogu se birati bez potvrde kandidature Stojanovića.

- Još nam nije dostavljeno ime kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda Srba. Postoje neke informacije da bi mogli dostaviti u petak. Krajnji rok za dostavu imena je 30. januar.

Na nastavku konstutirajuće sjednice delegati će se izjasniti o predloženim imenima za delegate u Dom naroda Parlamenta BiH. CIK je provjerio kandidate i vratio nam listu - rekao nam je Hadžiavdić.

VEZANI TEKST - CIK ovjerio kandidature Lende i Bradare, Srbin nije predložen, ovjerene i liste za Dom naroda BiH

Ovjereno je 13 kandidatskih listi za izbor delegata iz FBiH u Dom naroda Parlamenta BiH i to šest listi na kojima je 14 kandidata iz reda bošnjačkog i sedam listi na kojima je 27 kandidata iz reda hrvatskog naroda.

Hadžiavdić nam je kazao kako konstituirajuća sjednica neće najvjerovatnije biti završena ni 27. januara, već prekinuta i da će se ponovo morati nastaviti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.