open-navfaktor-logo
search
Finansijska omča
Hoće li i BiH projektom Bloka 7 pasti u "fatalni zagrljaj" kineskih banaka
Šta je zajedničko za Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Šri Lanku, Tadžikistan...?
22.09.2021. u 20:17
get url
text

VEZANI TEKST - Makedonci u škripcu: Kinezi kasne sa izgradnjom autoputa, troškovi povećani na više od 150 miliona eura

Sve nabrojane zemlje, ali i još neke druge, zapale su ili su pod prijetnjom dužničkog ropstva prema Kini, a sve zbog zaduživanja kod državnih banaka ekonomskog diva sa Istoka.

Zvanični Peking svoje zajmove i ulaganja u milijardama u pravilu ne daje tek tako. Investicije i projekte prati najčešće krediti državne Uvozno-izvozne banke China-EXIM-a istovremeno prodajući usluge svojih državnih građevinskih kompanija. Lokalna preduzeća dobiju tek mrvice.

Zašto su kineski krediti tako popularni u zemljama Balkana? Odgovor je jednostavan - dobijaju se bez studija izvodljivosti ili ispitivanja utjecaja na životnu sredinu na čemu insistira Evropska unija.

Države regiona olako se upuštaju u netransparetne finansijske avanture s Kinezima, što se, recimo na primjeru Crne Gore, vrati kao strelovit negativan finansijski efekat. Tako našim istočnim komšijama prijeti da ostanu bez dijela teritorije zbog nevraćanja kredita. Ta stavka nalazi se u ugovoru o izgradnji autoputa, potvrdili su nam novinari iz Podgorice.

VEZANI TEKST - Crna Gora danas plaća prvu ratu od 30 miliona eura kineskog kredita za autoput koji još nije završen

Hoće li se i Bosna i Hercegovina naći u "fatalnom zagrljaju" kineskih finansijskih institucija? Još 2014. godine Elektroprivreda BiH je objavila da je predala zahtjev za kredit kod Exim banke na iznos od 667, 8 miliona eura, što je 85 posto vrijednosti Ugovora za izgradnju Bloka 7 termoelektrane. Kredit je tražen u okviru sredstava koje je kineska Vlada namijenila za zemlje centralne i istočne Evrope. Blok 7 je trebao biti najveća poslijeratna investicija u BiH.

U septembru 2018. Skupština dioničara EPBiH dala je zeleno svjetlo za realizaciju projekta izgradnje Bloka 7. Tada je navedeno da će "projekat izgradnje Bloka 7 biti finansiran iz sredstava kredita The Export - Import Bank of China EXIM i vlastitih sredstava JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo. Rok otplate kredita je 20 godina, s periodom odgode plaćanja od pet godina. Rok za realizaciju investicionog ulaganja u Projekat izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla je 56 mjeseci".  

VEZANI TEKST - Kopač: Kinezi žele projekte bez rizika, sa državnom garancijom, Blok 7 bi za BiH bio ekonomska katastrofa

Za tri godine na prostoru gdje bi trebao biti izgrađen Blok 7 urađeni su tek pripremni radovi, vrijedni 19 miliona KM. U junu 2020. EPBiH je u skladu s Ugovorom isplatila 214 miliona KM avansa kineskim izvođačima. U međuvremenu iz posla se povlači podizvođač, američka kompanija General Electric. Kinezi traže izmjene ugovora, EPBiH ne pristaje na tu opciju. 

Iz EPBiH tvrde da imaju uvjerenja pravnih stručnjaka da će uspjeti vratiti uplaćeni avans od 214 miliona KM, za koji je većim dijelom uzet kredit. Šta ako propadne projekat izgradnje Bloka 7, u Energetskoj zajednici tvrde da je to neminovno, hoće li Kinezi vratiti avans? Pitanje za milion KM.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.