open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Hoće li HDZ opet glasati "za" pa progurati zaključke SNSD-a o poništavanju "Inzkovog zakona"
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sutra bi se trebao ponovo izjašnjavati o zaključcima koje je predložio Klub delegata iz reda srpskog naroda, a kojima se između ostalog traži poništavanje "Inzkovog zakona" o zabrani negiranja genocida, dok se visoki predstavnik naziva neizabranim strancem.
22.02.2022. u 18:16
get url
text

Ove zaključke delegata iz SNSD-a su na sjednici održanoj 29. novembra podržali delegati iz HDZ-a BiH, ali s obzirom na to da nije bilo dovoljne podrške delegata iz FBiH, zaključci su upućeni kolegiju Doma naroda na usaglašavanje. Kolegij nije postigao nikakvu saglasnost te bi sutra, kako su nam u službama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pojasnili procedure, delegati trebali ponovo glasati o zaključcima SNSD-ovih delegata.

VEZANI TEKST - Koalicija za razbijanje BiH: HDZ podržao SNSD i glasao za poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida

No situacija je drugačija u odnosu na prvi krug glasanja jer bi zaključci SNSD-a ovaj put mogli biti usvojeni ukoliko sva četiri delegata iz HDZ-a budu prisutna i glasala "za".

Prema Poslovniku o radu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, odluka se, nakon što kolegij ne postigne saglasnost o materijalu, donosi većinom prisutnih glasova uz uvjet da "protiv" nisu dvije trećine ili više glasova delegata izabranih iz svakog entiteta.

Kako nam je pojašnjeno, trećina iz FBiH u Domu naroda su četiri delegata, koliko i ima sam HDZBiH.

Ipak, dogovoren je i objavljen preliminarni dnevni red sutrašnje sjednice Doma naroda koji je predvidio ove tačke, a konačan će biti utvrđen na sjednici kolegija uoči same sjednice.

Zaključci koje je predložio Klub delegata iz reda srpskog naroda bili su da je "razlog za nefunkcioniranje Doma naroda bespravna odluka visokog predstavnika Valentina Inzka kojom je pokušao nametnuti izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, što nije imao pravo".

- Ovlaštenje za nametanje zakona od visokog predstavnika, kao neizabranog stranca, ne postoji u Dejtonskom sporazumu i Aneksu 10. kao jedinom aneksu koji jasno određuje zadatke visokog predstavnika – stoji u zaključku.

Glasanje na sjednici Doma naroda PSBIH 29.11.2021.

Način glasanja na sjednici Doma naroda PSBiH 29. novembra 2021.

Nadalje je predloženo, a što su HDZ-ovi delegati također bili podržali, da Inzkovu odluku treba poništiti.

- Vijeće ministara BiH bi trebalo u što skorije vrijeme predložiti način određivanja i iskazivanja odnosa prema počinjenim ratnim zločinima i njihovom tretiranju u javnosti, imajući u vidu da se u BiH vodio građanski rat ili "tragični sukob u regionu", kako to definira Dejtonski sporazum – stoji u zaključcima.

Traži se i da se kaže da Ustavni sud BiH donosi odluke suprotne Ustavu BiH kada je u pitanju državna imovina.

Zbog podrške HDZ-a ovakvim zaključcima stigle su brojne kritike i iz Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.