open-navfaktor-logo
search
Sutra sjednica Skupštine KS
Hoće li GRAS morati sam pokrivati svoje gubitke i smanjiti plaće
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održat će se sutra, a razmatrat će se i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS.
24.02.2020. u 13:31
get url
text

Šta je potrebno poduzeti za sanaciju i reorganizaciju KJKP GRAS bit će glavna tema na sjednici Skupštine KS, jer ovo javno preduzeće se nalazi u teškoj materijalnoj situaciji.

U Informaciji o stanju u GRAS-u koja je upućena zastupnicima Skupštine KS predlaže se da Vlada KS pokrene inicijativu prema Poreznoj upravi FBiH i Vladi Federacije BiH za donošenje posebne odluke kojom bi se izvršio reprogam obaveza GRAS-a za neplaćene poreze i doprinose iz predhodnog perioda, na period od 20 godina od dana potpisivanja sporazuma o izmirivanju obaveza, a rješavanje obaveza doprinosi za PIO na način da se izmiruju kako koji uposlenik ostvari pravo na penzionisanje.

Očekuje se iznalaženje rješenja izmirenja nagomilanog duga za direktne poreze iz ranijeg perioda kroz zakonske mehanizme, kojim bi se kroz reprogramiranje obaveza na maksimalan rok od 10 godina, uz pretpostavku redovnog izmirenja obaveza, izvršio otpis kamata, te eventualno i dijela obaveza (glavnice) po osnovu nekih doprinosa. Obavezu servisiranja reprograma bi morala preuzeti Vlada KS planiranjem dodatnih sredstava u budžetima za naredne godine.

Predlaže se da Vlada KS osigura 20 miliona maraka za izmirivanje obaveza prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Elektroprivredi BiH za neplaćenu struju. Predlaže se da Vlada garantuje za podizanje kredita, a otplaćivao bi ga GRAS.

Da bi se povećala zarada GRAS-a predlaže se da Vlada KS pokrene inicijativu prema Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH, te svim općinama u Kantonu Sarajevo u kojoj bi se tražilo da sve institucije i javna preduzeća u državnom vlasništvu koje imaju sjedište na području Kantona Sarajevo ostvaruju pravo na prijevoz isključivo na način da se kupuje karta kod javnog prevoznika.

Stavljanjem van snage Uredbe o načinu ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i sa posla uposlenika u javnim institucijama, fondovima i javnim preduzećima čiji je osnivač Kanton Sarajevo (donesene 03.05.2018. godine) nastavlja se umanjenje prihoda od prodaje mjesečnih karata. Očekuje se da Vlada KS s ciljem povećanja prihoda GRAS-u te jačanjem svijesti građana kako o prednostima korištenja javnog prijevoza tako i zaštite okoliša razmotriti mogućnost ponovnog donošenja Uredbe.

Predlaže se da se zaposlenima u GRAS-u smanje plaće do izlaska preduzeća iz poslovne krize. Ministarstvo saobraćaja KS isplaćuje dodatna sredstva za pokriće gubitka, da bi se mogle isplatiti bruto plaće zaposlenim u GRAS-u. Samo za isplatu četiri bruto plaće Ministarstvo saobraćaja moralo je iz budžeta izdvojiti 5,7 miliona maraka, navodi se u Informaciji upućenoj zastupnicima Skupštine KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.