open-navfaktor-logo
search
Prijetnja s Pala
Hoće li Federacija BiH ostati bez gasa?
Sutra će biti press konferencija u Vladi FBiH, pa ćemo iznjeti svoje mišljenje o prijetnjama iz Gas prometa Pale, rekao je Salkić
25.09.2019. u 23:02
get url
text

Preduzeće Gas promet sa Pala, koje je vlasnik i operater transportnog sistema prirodnog gasa u bh. entitetu Republici Srpskoj, upozorilo je da je zbog isteka postojećeg ugovora o snabdijevanju veoma izgledno da će potrošači u Federaciji BiH od 1. oktobra ostati bez prirodnog gasa.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, rekli su nam iz Vlade FBiH, da je na veoma važnim sastancima i ne može se javiti.

Na naš telefonski poziv javio se Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa i rekao da ne može komentirati namjere preduzeće Gas promet.

- Sutra (četvrtak) će biti press konferencija u Vladi FBiH, pa ćemo iznjeti svoje mišljenje o prijetnjama iz Gas prometa Pale – rekao je Salkić.

Iz Gas prometa ističu da nijedan potencijalni trgovac za potrebe potrošača prirodnog gasa u Federaciji BiH nije tražio pristup transportnom sistemu, niti je zaključio ugovor o transportu.

- Prema informacijama kojima raspolažemo od operatera transportnog sistema u Srbiji kao našeg susjednog operatera, niko još nije zakupio transportni kapacitet ni u sistemu Srbije za potrebe FBiH - istaknuto je u dopisu Srni koji je potpisao Milomir Draganić, direktor Gas prometa.

RS je i početkom ove godine otvoreno zaprijetila BH-Gasu kako će početkom februara u potpunosti obustaviti snabdijevanje Federacije BiH gasom.

Ovakav potez uslijedio je nakon što je RS donijela Zakon o gasu Republike Srpske insistirajući da kompanijama u entitetu Federacija BiH naplati tarifu za transport. BH-Gas ne prihvata cijenu transporta prirodnog gasa koji se transportuje gasovodom Karakaj (Zvornik)-Starić (Kladanj) čiji je vlasnik Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.