open-navfaktor-logo
search
Čeka se odobrenje
Hoće li Evropska unija uskoro odobriti prodaju insekata za prehranu ljudi
Za nekoliko sedmica očekuje se da će Evropska agencija za sigurnost hrane u industriji insekata podržati cjelokupne ili mljevene olovke, manje meke, crve i skakavice kao sigurne za prehranu ljudi.
05.04.2020. u 15:33
get url
text
Insekti

Ako se odobri slijedi prodaja širom EU-a kao "nove hrane" do jeseni, što će otvoriti mogućnosti za masovnu proizvodnju niza jela od insekata koji će se prvi put prodavati u Evropi.

- Oni imaju dobre šanse da im se u sljedećih nekoliko sedmica pruži zeleno svjetlo - rekao je Christophe Derrien, generalni sekretar industrijske organizacije Međunarodna platforma insekata za hranu i hranu za životinje.

Smatramo da će ta odobrenja biti proboj za sektor, pa njihova odobrenja tražimo prilično nestrpljivo. Oni uzimaju potrebno vrijeme, vrlo su zahtjevni u informacijama, što nije loše. Ali vjerujemo da ćemo, kad jednom budemo dobili novu hranu, dobiti zeleno svjetlo EFSA-e što će imati efekt snježne kugle, smatra Derrien.

U britanskim, holandskim, belgijskim i finskim supermarketima moguće je pronaći mnoštvo proizvoda na bazi insekata. Godišnje se proizvede oko 500 tona hrane na bazi insekata za prehranu ljudi. Ali takvi su proizvodi zabranjeni u Francuskoj, Italiji i Španiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.