Naime, predviđeno je da se na marginama Foruma održi sastanak ministara vanjskih poslova Rusije i Ukrajine, Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe. Da li će ovaj sastanak, zakazan za sutra, značiti i početak kraja krvavog sukoba na istoku Evrope, teško je reći. 

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Milorad Dodik. Očekuje se da će imati niz bilateralnih sastanaka. Dodik je, podsjetimo, 28. februara imao telefonski razgovor s Lavrovom. Ambasada Rusije u BiH tada je saopćila da je do razgovora došlo na "inicijativu bh. strane".

VEZANI TEKST - Dodik zvao Lavrova, "s razumijevanjem primio" objašnjenja ruske strane o napadu na Ukrajinu

-  Obavljena je razmjena mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu - saopćeno je tada iz Ambasade Rusije.

Hoće li možda u Antaliji doći do novog razgovora Dodika i šefa ruske diplomatije koji teško da bi bio na dobrobit države BiH i svih njenih građana.

Svjetski politički autoriteti, brojne organizacije, praktično kompletan Zapad smatraju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin na neki način ukrajinski scenario mogao prenijeti na Balkan, sa težištem na Bosnu i Hercegovinu gdje ima odane igrače u predstavnicima vlasti entiteta Republika Srpska u pokušaju razbijanja države.