Sjednica Općinskog vijeća Općine Centar Sarajevo, koja je prekinuta i nije nastavljena zbog nedolaska vijećnika iz opozicije, trebala bi biti nastavljena 29. novembra ove godine, dogovoreno je na sastanku Kolegija.

Do tada su šefovi klubova opozicionih stranaka zatražili i zakazivanje vanredne sjednice na kojoj će se raspravljati samo o jednoj tački, a to je Statut Općine. Po zakonu bi rukovodstvo  Općinskog vijeća vanrednu sjednicu moralo zakazati u roku od sedam dana.

- Grupa od 13 vijećnika je tražila vanrednu sjednicu, s obzirom na to da se Statut kao osnovni dokument mora donijeti i krajnje je vrijeme za to. Radimo ga već dvije godina, a onda rukovodstvo vijeća ne da da dođe Statut na red, i konačno kada je došao na red nije podržan od strane istog tog rukovodstva. Zbog toga zahtijevamo da raspravljamo o njemu. Mi moramo riješiti ključni problem jer je to osnovni dokument, s obzirom na to da načelnik planira osnivanje firme i daljnje proširenje nadležnosti Općine. Mi ako ne riješimo osnovni dokument i ne uskladimo ga sa zakonima BiH mi sutra možemo imati velike probleme. Svaku odluku vijeća gotovo svako da može osporiti jer Statut nije usklađen sa zakonom – kazao je za Faktor šef Kluba SDP-a Igor Stojanović.

Naglasio je da pregovori šest stranaka o formiranju vlasti na kantonalnom nivou nemaju direktne veze sa aktuelnom situacijom u Općinskom vijeću, ali smatra da ima indirektnog uticaja.

- Promjenila se politička atmosfera u gradu, okrenula se većina i to vjerovatno ima nekog indirektnog utjecaja. Ako oni ne budu htjeli zakazati vanrednu sjednicu o Statutu to će značiti da krše zakon i da je u pitanju teška borba aktuelnog rukovodstva da ostane na svojim pozicijama po cijenu života – istakao je Stojanović.

Kazao je da su vijećnici vladajućih stranaka i rukovodsvo Općinskog vijeća vrlo otvoreno i jasno rekli zašto ne podržavaju mijenjanje Statuta.

-Zato što mi mijenjamo član 21 koji kaže da se rukovodstvo vijeća ne mijenja više sa 21 rukom, dvotrećinski, već natpolovičnom većinom, što znači sa 16 ruku. S obzirom na to da se većina u vijeću sada promijenila i ona ne podržava ovo rukovodstvo to je njima najveći problem – istakao je Stojanović.

I vijećnik Velija Katica iz stranke SDA potvrdio je za Faktor da je to pitanje najviše sporno u cijeloj priči, jer opozicija nastoji da glasa za smjenu aktuelnog rukovodstva vijeća.

-Ima dosta stvari koje treba mijenjati u statutu, ali njima je najviše sporan član koji kaže da se rukovodstvo vijeća bira natpolovičnom većinom, što znači 16 ruku, a smjenjuju sa dvotrećinskom većinom, što znači 22 ruke. Oni traže da se to izmijeni, tako da je isti broj ruku potreban i za imenovanje i za smjenu rukovodstva – kazao je Katica i dodao da ako se ne usvoji novi Statut "pitanje je hoće li opozicija ponovo opstruirati dolazak na sjednicu". 

Rukovodstvo Općinskog vijeća čine predsjedavajuća Karolina Kovačević, koja odavno nije član DF-a, te njeni zamjenici Mustafa Mulić (SDA) i Sulejman Haljevac (SBB).

Kako nezvanično saznajemo, već sada je prikupljeno 17 potpisa vijećnika iz opozicionih stranaka koji žele smijeniti akutelno rukovodstvo Općinskog vijeća Centar.