open-navfaktor-logo
search
Rasipanje glasova
Hoće li Bošnjaci postati manjina: Izbori u Mostaru i HNK puno više od izlaska na biralište
Broj stranaka i koalicija prijavljenih za izbore u HNK mnogo govori
04.10.2018. u 18:00
get url
text
Mostar, Stari most

Još samo tri dana dijele nas od Općih izbora 2018. Sedmi oktobar je bliži no što mislimo - da li ste spremni? Izbori u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu nisu obični izbori, oni su puno više od toga. Predstavljaju mogućnost ali i opasnost za institucionalno gubljenje ravnopravnosti Bošnjaka u HNK.

Naime, zbog velikog broja prijavljenih stranaka koje preferiraju na glasove Bošnjaka (11 stranaka) postoji opasnost od rasipanja glasova. Stranke koje ne prođu izborni prag od tri posto ne osvajaju mandat i njihovi glasovi se ne računaju u raspodjeli mandata.

Opasnost je realna jer stranke sa hrvatskim predznakom imaju samo tri prijavljene koalicije za izbore: HDZ - HNS; HDZ 1990 - Hrvatsko zajedništvo i HRS - Neovisna čapljinska lista. Zbog toga veliku ulogu igra Skupština HNK, gdje se većinskim brojem ruku donose odluke od vitalnog interesa.

Podsjetimo, na izborima održanim 2014. godine HDZ-HNS sa 31.910 glasova osvojio je 11 mandata, SDA sa 20.610 glasova sedam mandata, HDZ 1990 sa 8.916 glasova tri mandata, SBB sa 8.308 glasova tri mandata, SDP sa 7.645 glasova tri mandata, DF sa 5.619 glasova dva mandata i BPS sa 3.646 glasova jedan mandat.

Od ukupno 30 mandata probosanske stranke su osvojile 16 mandata dok su stranke sa hrvatskim predznakom osvojile 14 mandata. Neiskorištenih glasova stranaka sa hrvatskim predznakom (koje nisu prešle izborni prag) na izborima 2014. godine bilo je 8.276, a kod probosanskih stranaka 2.418 glasova.

Zbog jedne promijene "dresa" u složenoj strukturi, stranke sa hrvatskim predznakom su dobile petnaestu ruku, a Bošnjaci izgubili skupštinsku većinu, pa je došlo do toga da se mogu donositi odluke za samo ono gdje neće biti ugroženi interesi ni jednih ni drugih. Pa zbog toga nije bilo moguće provesti sudsku odluku o smjeni komesara MUP-a HNK, izmijeniti naziv bošnjački u bosanski jezik u Ustavu HNK, donijeti odluka o konstitutivnosti Srba u HNK-a, u Stocu nije omogućen izbor predsjednika Općinskog vijeća, broj uposlenih na nivou čapljinske i stolačke općine je čak 90 naprema 10...

To su samo neke od činjenica koje pojašnjavaju šta znači taj omjer u odnosima snaga na području ovog kantona. Poučeni iskustvom iz 2014. godine predstavnici hrvatskih stranaka su se grupisali i broj stranaka i koalicija, sa osam na prethodnim općim izborima, sveli na tri, a tako i mogućnost rasipanja glasova smanjili na minimum. No, kod Bošnjaka je došlo do usitnjavanja političke scene jer se pojavilo 5 novih stranaka. Ukoliko iste ne prođu izborni prag od 3 posto ne osvajaju mandat i njihovi se glasovi ne računaju u raspodjeli mandata, a samim tim se dovodi u pitanje pariteta Bošnjaka u Skupštini HNK.

Zbog velikog rasipanja glasova Bošnjaci će od HNK institucionalno napraviti prostor sa hrvatskom većinom, a sebe u kantonu dovesti u poziciju u kakvoj se nalaze Bošnjaci Stoca, Čapljine i Prozora.

Zato je bitno da izađete na izbore i glasate za svoju viziju države u kojoj živite i u kojoj vidite budućnost svojih potomaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.