open-navfaktor-logo
search
Tužba banke
Hoće li biti zatvoren prvi McDonald's restoran u Bosni i Hercegovini, problem milionski dug za kiriju
Posljednjih dana mediji u našoj zemlji pišu o zatvaranju McDonald's restorana u centru Sarajeva.
07.12.2022. u 08:08
get url
text

Objekat najvećeg svjetskog restorana brze hrane u Titovoj ulici trebao bi biti zatvoren do kraja godine i to zbog činjenice da nisu redovno plaćali kiriju. Rezultat je to drugostepene presude Kantonalnog suda u Sarajevu, čime je odluka postala pravosnažna.

Kompanija Gliese 581g, čiji je vlasnik Haris Ihtijarević, ima licencu da zastupa najveći svjetski restoran brze hrane u Bosni i Hercegovini. McDonald's ima pet restorana u BiH, tri u Sarajevu i dva u Mostaru.

Kompanija Gliese 581g sklopila je ugovor s Raiffeisen bankom o zakupu poslovnog prostora u centru Sarajeva. Iz nekih, za sada nepoznatih razloga oni nisu plaćali kiriju, nakon čega je Raiffeisen banka odlučila pravdu tražiti na sudu.

Nakon drugostepene presude Kantonalnog suda u Sarajevu kompanija Gliese 581g mora isplatiti kirije za 2015. i 2016. godinu, te zatezne kamate, što iznosi ukupno oko 1,2 miliona KM. Također, kompanija će morati napustiti jedan od najatraktivnijih prostora u Sarajevu.

- Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu je u većem dijelu potvrđena prvostepena presuda, kojom je odlučeno da je kompanija Gliese 581g d.o.o. Sarajevo obavezna platiti Raiffeisen banci iznos duga na ime neplaćenih zakupnina u skladu sa Ugovorom o zakupu. Također, odlučeno je da je kompanija obavezna predmetni poslovni prostor dati banci u posjed, te nadoknaditi troškove postupka – rekla je za Faktor Belma Hadžiomerović, direktor marketinga i korporativnih komunikacija Raiffeisen banke.

{$galerijaFotografija}

Kompanija Gliese 581g imala je prošle godine prihod od oko 17,8 miliona KM i čistu zaradu od 2,3 miliona KM. Firma je imala 152 radnika, piše BiznisInfo.ba. Ovo su rekordni prihodi ove kompanije.

U 2020. godini prihodi su bili 11,6 miliona, a dobit 778 hiljada KM. Godinu ranije dobit je bila oko 1,6 miliona KM na prihode od oko 13 miliona maraka.

Prema ovim podacima, kompanija Gliese 581g ima novca te finansije ne bi trebale biti problem. O čemu se radi i hoće li restoran zaista biti zatvoren i zašto, znat će se uskoro.

Pokušali smo odgovor na ovo pitanje dobiti iz kompanija Gliese 581g, ali oni nisu odgovorili na naše upite.

Prvi McDonald's restoran u Bosni i Hercegovini je upravo restoran u Titovoj ulici i on je svečano otvoren 20. jula 2011. godine. Prostire se na 600 kvadratnih metara i posjeduje 170 sjedećih mjesta. Na dvije terase nalaze se još 52 sjedeća mjesta. Restoran je izveden po urbanom dizajnu Phelippea Avanzija iz Francuske. Ovakvo uređenje ima samo nekoliko ekskluzivnih McDonald's restorana u Evropi.

Pored tri restorana u Sarajevu (Titova ulica, Nedžarići i Šip), vlasnik Haris Ihtijarević otvorio je i dva restorana u Mostaru.

Haris Ihtijarević je rođen u Visokom gdje je proveo djetinjstvo i završi osnovnu i srednju školu. Školovanje je potom nastavio u Sloveniji, gdje je završio komparativnu književnost i bibliotekarstvo.

Bio je i direktor Službe zajedničkih poslova organa i tijela Federacije BiH. Ihtijarević se u medijima spominjao i kao jedan od vlasnika velikog parking prostora koji se nalazi prekoputa Sarajevo City Centra.

Mc Donalds Titova, 05.12.2022.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.