open-navfaktor-logo
search
Nominacije
Hoće li Banja Luka ili Mostar danas postati prijestolnice kulture?
Iz Tima 2024 navode kako je Mostar već svojevrsni pobjednik
25.09.2019. u 10:22
get url
text

Još malo je ostalo do ceremonije proglašenja Evropske prijestolnice kulture za 2024. godinu. Tačno u podne iz Brisela će biti saopćeno koji od tri grada, naši Mostar i Banja Luka te norveški Bodo, postati Evropska prijestolnica kulture 2024. godine. Ceremonija će biti uživo emitovana na Facebook stranici Creative Evropa s početkom u 11.30 sati.

Delegacije sva tri grada jučer su pred deseteročlanim panelom EPK u sjedištu Evropske komisije u Briselu u trajanju od pola sata prezentirali svoje projekte, nakon čega je uslijedila sesija u okviru koje su timovi, praktično, branili svoje kandidacijske knjige. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić predvodi Tim 2024 u Briselu.  Iz tima navode kako je Mostar svojevrsni pobjednik, bez obzira na rezultat. Ljudi koji su okupljeni oko Foruma i Tima Mostar 2024 pokrenuli su procese i projekte koji mijenjaju Mostar u kulturnom i umjetničkom smislu.

Slogan 'Sve je premostivo', kako navode, na najbolji način govori o viziji ovoga projekta. Stvoren je, tvrde, okvir koji je dovoljno širok i uvažava sve naše različitosti, pružajući im priliku da razviju sav svoj potencijal te sinergijom svih komadića naprave harmoničan mozaik u kojem svaki pojedinac i kolektivitet imaju svoj integritet i mjesto.

-Uvjereni smo kako je sve premostivo i da upravo ovakvi kakvi jesmo, možemo puno bolje ako svako od nas učini samo jedan korak u razumijevanju drugoga, što će zasigurno dovesti do izgradnje modernog i zdravog grada. Odlučni smo u našoj namjeri da provedemo projekte koji Mostaru znače svjetliju budućnost - poručeno je iz mostarskog tima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.