Iznalazak strateškog partnera koji bi značio i spas za Aluminij Mostar cilj je u narednom periodu Vlade FBiH. Danas je tim povodom u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održan sastanak sa potencijalnim partnerom, predstavnicima Glencorea iz Švicarske, kompanije koja je teška oko 150 milijardi eura. Jedno od rješenja za Aluminij je formiranje konzorcija na čelu sa Glencoreom koji bi činili Feal Široki, SIK Mostar i Erdal, koje bi činile novu kompaniju, pri čemu bi se zadržali svi uposlenici Aluminija, a njih je oko 900.

Podsjećamo, Aluminij Mostar u ovom trenutku ima 377 miliona duga.

- Danas je održan sastanak o Aluminiju Mostar, o njegovoj sadašnjosti i njegovoj mogućoj budućnosti, glavnim kupcem i glavnim dobavljačem Glencoreom iz Švicarske, jednim od najvećih globalnih igrača na tržištu aluminija. Vi znate da već dugo imamo problem vezan za Aluminij, za raskorak između cijena ulaznih sirovina i izlaznih sirovina i cijena struje koje su se u ovom vremenu negativno poklopile i proizvode negativan efekat na Aluminij. To nas tjera da vučemo definitivno neke poteze, radikalnije, kada je riječ o Aluminiju Mostar. Jedini uvijet koji postavljamo svima, pa i sami sebi, jeste opstanak radnih mjesta - rekao je na konferenciji na novinare u Sarajevu premijer Federacije Fadil Novalić.

Naglašava da je to za Vladu FBiH najvažnije.

- S ovim smo otvorili pregovore sa Glencoreom koji je težak 150 milijardi eura. Možete misliti koliko je finansijski teži od same Bosne i Hercegovine. Glencore bi izvukao svoje premise kojima bi nastavili s ovim biznisom, postoje tu tehničke varijacije. Nama treba da dođe globalist koji će se bolje na tržištu boriti od Vlade FBiH koja čak nije ni većinski vlasnik Aluminija Mostar, nego je vlasnik 44 posto. Imamo za stolom Glencore, mi smo njima rekli svoje postavke i dogovorili smo da nam pruže određena pojašnjenja za sljedeći korak - rekao je Novalić.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije je kazao da su obavezali Upravu i Nadzorni odbor zajedno s ministarstvom i Vladom FBiH idu u iznalazak strateškog partnera koji bi značio i spas za Aluminij.

- Ušli smo u okvir za pregovor, a jedan od prijedloga je konzorcij na čelu sa Glencoreom u koji upada Feal Široki, SIK Mostar i Erdal, dakle te četiri kompanije su da se oformi jedna nova kompanija. Ona bi značila da bi se išlo u diobu imovine i opreme. Dakle, nova kompanija bi nastavila s radom, usisala u sebe postojeće radnike, ne bi bilo otpuštanja. Aluminij je 377 miliona KM zadužen, dug prema Elektroprivredi je oko 280 miliona KM. Glencore zajedno sa konzorcijem je predložio da određene iznose malih dobavljača odmah servisira i isplati da bi ušao u dalje razgovore eventualno s bankama. Dug prema bankama je otprilike 22 miliona KM - rekao je Džindić.

Na konferenciji za novinare je rečeno da Vlada FBiH ne može subvencionirati električnu energiju za Aluminij.