Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine, na čelu s predsjednikom Marijom Pejićem, iniciralo je početak razgovora između političkih predstavnika Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o svim otvorenim pitanjima između ove dvije prijateljske države te ih pozvalo na prijateljski dijalog, dogovorno rješavanje problema, obostrano razumijevanje i dobrosusjedske odnose.

Sukladno ovoj inicijativi HNV-a BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić jučer je u Sarajevo primio zastupnika u Saboru Republike Hrvatske, predsjednika stranke "Nova politika" i kandidata za predsjednika Republike Hrvatske Vlahu Orepića i predsjednika Hrvatskog narodnog vijeća BiH Marija Pejića. Sastanku su prisustvovali i predstavnici stranke "Nova politika" Ivica Nikolac i Mirko Sušić te utemeljitelj HVO Sarajevo i koordinator "Nove politike" u BiH emeritus prof. dr. Marinko Pejić. Na sastanku je istaknuta potreba obnove razgovora između članova Predsjedništva BiH, kao institucije s ustavnim ovlaštenjima za vođenje vanjske politike, i visokih zvaničnika Republike Hrvatske, s ciljem rješavanja otvorenih pitanja dviju zemalja, s naglaskom na razgraničenja na moru, saopćio je HNVBiH.

Nakon jučerašnje posjete Sarajevu, Orepić je zahvalio Komšiću na prijemu i konstruktivnom razgovoru.

-Komunikacija i saradnja s nositeljima vlasti u cilju pravovremenog informiranja, zaštite prava i interesa hrvatskog naroda u BiH je elementarna politička potreba. Rekao bih i stvar političke higijene. Čitav niz otvorenih pitanja, kao i nesporazuma koji opterećuju odnose RH i BiH, posljedica su nedostatka komunikacije i neprihvatanja izbornih rezultata od onih koji su u izbornom procesu sudjelovali i izgubili.  Jedan od političkih stavova koji dodatno opterećuju odnose RH i BiH je i onaj koji dovodi u pitanje gradnju Pelješkog mosta. Taj stav je neodrživ i ne treba ga dovoditi u kontekst rješavanja graničnih pitanja između RH i BiH.  Pitanja kojima treba u ovom trenutku dati značaj su: realizacija NATO perspektive BiH, migrantska kriza, skrb o radnicima i nastojanje očuvanja rada u pogonima 'Aluminija' te povratak Hrvata na područje Republike Srpske.  Prije svega je potrebito pokrenuti proces pomirenja društvenih suprotnosti tj. postepenog vrijednosnog približavanja, otklanjanjem uzroka vrijednosne različitosti konstitutivnih naroda na području BiH. Na tragu navedenog, najavili smo politički angažman stranke Nova politika na području BiH - rekao je Orepić.

-Vitalni interesi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske su razvoj dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa utemeljenih na međusobnom uvažavanju, reciprocitetu, konstruktivnom dijalogu, punom priznanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke neovisnosti, kao i na internacionalnom i pravnom subjektivitetu dvaju država, te trajnoj historijskoj upućenosti  njihovih građana i naroda  u svim oblastima. Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska imaju odgovornost i obvezu brinuti o regionalnoj sigurnosti i stabilnosti, procesima euroatlantskih integracija, demokratskom razvoju, pravednom rješavanju problema granica i imovine, korištenju prirodnih resursa i gradnji transportne infrastrukture - kazao je predsjednik HNVBiH Marijo Pejić.