open-navfaktor-logo
search
Reakcija
HNVBiH: Čović je morao izbjeći dati legitimitet rušilačkom pohodu Dodika
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je morao naći način da se u ovoj delikatnoj političkoj situaciji izbjegne naći za govornicom Narodne skupštine RS-a i na takav način izbjeći dati legitimitet rušilačkom pohodu koji u posljednje vrijeme izvodi Milorad Dodik, saopćilo je Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine (HNVBiH).
03.02.2022. u 11:51
get url
text

Međutim, ako se već našao u prilici da govori ispred zastupnika u svom polusatnom nastupu za govornicom Skupštine, predsjednik HDZ-a je, ističu iz HNV-a BiH, morao naći vremena postaviti sljedeća ključna pitanja:

1. Šta je s protjeranim Hrvatima s teritorije Republike Srpske i šta se uradilo po pitanju održivog povratka Hrvata na njihova ognjišta?

2. Ako se već postavljaju pitanja legitimiteta, onda se usput moglo priupitati šta je s legitimitetom hrvatskih delegata u Vijeću naroda RS-a i ministara u Vladi RS-a iz reda hrvatskog naroda?

3. Zašto se nije postavilo pitanje nadležnosti Vijeća naroda RS-a koje je svedeno na ulogu folklora, a Hrvati i Bošnjaci praktički politički izbrisani iz ovog bosanskohercegovačkog entiteta?

4. Zašto s govornice Narodne skupštine RS-a nije pozvao vlasti u RS-u da se napokon odblokiraju procesi i da se zajednički vrate u državne institucije rješavati otvorena pitanja.

- Na kraju se može zaključiti kako se ovo obraćanje svelo na glorifikaciju RS-a, a niti jedno od mnogobrojnih pitanja nije postavljeno - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.