open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
HNV: Prijedlog HDZ-a o izmjeni Izbornog zakona ne otklanja probleme koji koče razvoj
U Sarajevu je održana godišnja konferencija 2022. Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini o temi "Od neumskog do briselskog Izbornog zakona".
25.04.2022. u 12:43
get url
text

Predsjednik HNV-a BiH Stipe Prlić govorio je o razlozima ovakvog naziva ovogodišnje konferencije.

Pojasnio je kako su jedan od razloga ovakvog naziva, "neuspješni pregovori o izmjeni izbornog zakona održani u Neumu", a drugi je to što je neposredno prije zakazivanja godišnje konferencije bilo govora da će se još jedna "runda održati u Briselu".

- Kako vidimo, od toga, od Brisela, nema ništa. Izgleda da je nama Brisel daleko. Drugi razlog zašto smo dali ovaj naziv teme je upravo simboličan. Da li želimo onakvu BiH kako je predlagano u Neumu? Ili želimo, u šta se stalno zaklinjemo, evropsku, briselsku Bosnu i Hercegovinu? - upitao je Prlić.

Zanemarivanje najugroženijih

Govorio je i o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali i tome da će se sutra na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH naći prijedlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

- Mi ne vidimo u ovim prijedlozima, koji idu sutra na dnevni red Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nikakve razlike između onoga što je predlagano u Neumu i ovoga što se nudi sutra na Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Mi u načelu se ne slažemo s tim prijedlogom, prije svega iz jednog razloga, što po našem mišljenju, po mišljenju HNV-a, još više dolazi do zanemarivanja onih koji su danas najviše i ugroženi - smatra Prlić.

Istakao je da ne vide da se s tim prijedlogom rješavaju problemi koji koče razvoj demokratije i društva u BiH.

Đuro Kesić smatra kako čovječanstvo danas nema boljeg koncepta od toga da se demokracija zasniva na građanskoj opciji i principu jedan čovjek – jedan glas.

- Zato mislimo da je novi koncept, ustvari stari koncept građanski, jedino i pravo rješenje za Bosnu i Hercegovinu - rekao je Kesić.

Profesor Ivo Komšić podsjetio je kako postoje upute iz međunarodne zajednice da se treba pripremiti za izbore, ali i obećanja određenih funkcionera Evropske unije (EU), američke i britanske administracije, da će izbori biti bez obzira da li će doći do izmjena Izbornog zakona ili ne.

- U ovoj situaciji mi nemamo drugog izlaza nego da im vjerujemo da će nešto uraditi na tom polju - rekao je Komšić.

Osvrnuo se i na korištenje termina "građanska", te da se zloupotrebljava pojam "građanski" i uopće pojam "građanin".

Napomenuo je kako se zalažu za prava građanina, njegovu jednakost i slobodu onako kako je to evropskoj filozofskoj tradiciji postavljeno i na čemu su zasnovane sve evropske demokratske države.

- Mi smo za još nešto, mi smo za to da se mora osigurati, garantirati nacionalna prava ljudima, jer Bosna i Hercegovina je multietnička država - rekao je Komšić.

Prijedlog HDZ-a ispod nivoa Dejtonskog sporazuma

Smatra kako moraju postojati institucije koje se bave zaštitom kolektivnih interesa.

- Mi se kao institucija zalažemo da reafirmiramo jednu evropsku državu sa evropskim vrijednostima, sa evropskim pravima i slobodama. Insistiramo i na tome da se zaštite kolektivni interesi na pravi način, tamo gdje taj interes zaista može biti - rekao je Komšić.

Dodao je kako je prijedlog HDZ-a ispod nivoa Dejtonskog sporazuma, a ne valja ni Dejtonski sporazum.

Smatra kako su potrebne promjene Dejtonskog sporazuma i Ustava, kao i da te promjene trebaju unaprijediti sporazum i pobrisati ograničenja i unutarnje blokade koje u Ustavu postoje.

Smatra i da je Dejtonski sporazum odstupio od onoga za što su se građani izjasnili 1992. godine.

- Ove izmjene sad koje idu su ispod nivoa Dejtonskog ustava, našega i što je najgore, potpuno su u suprotnosti sa odlukama našeg Ustavnog suda i sa odlukama Međunarodnog suda za ljudska prava, a pozivaju se na to kad nude izmjene. Zamislite apsurda - rekao je Komšić koji vjeruje da je to obmana javnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.