Na sjednici je, kako se navodi u saopćenju, bilo riječi i o izvještaju visokog predstavnika te o postizanju konačnog dogovora koji bi stabilizirao prilike i unutarnje odnose u BiH.

- U svjetlu pregovaračkog procesa o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama, Predsjedništvo HNS-a izrazilo je podršku predstojećem ciklusu razgovora na najvišim nivoima te postizanju dogovora u svim ključnim segmentima -  stoji u saopćenju.

Navodi se kako je posebno naglašeno da je konstitutivnost naroda uz legitimno političko predstavljanje temeljna ustavna kategorija s kojom se ne može trgovati niti je se može eliminirati.

- Potrebna je hitna stabilizacija odnosa i postizanje konsenzusa kroz dijalog političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda - navode iz HNS-a BiH.

U raspravi o 60. izvještaju visokog predstavnika, Predsjedništvo HNS-a pozvalo je Ured visokog predstavnika na cjelovito i objektivno izvještavanje međunarodne zajednice o stanju u Bosni i Hercegovini.

Ukazano je, kako se navodi, na višestruke ozbiljne propuste u dostavljenom dokumentu koji svjesno ignorira rušenje pravosudnih institucija BiH, upotrebu retorike koja poziva na otvorene sukobe među narodima i stanovnicima BiH, kao i zanemarivanje koruptivnih afera koje ruše ugled institucija i pravne države.

- Ured Visokog predstavnika, u skladu sa svojim obvezama proisteklim iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, mora biti jamac civilne provedbe svih Aneksa, njihov zaštitnik i faktor stabilnosti i mira - stoji u saopćenju.