Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH smatra kako odlaganje imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara sistemski ugrožava provođenje Sporazuma lidera izbornih pobjednika o načelima uspostave vlasti i "pokazuje neodgovornost bošnjačke politike koja svjesno gura državu na rub institucionalne i političke krize". 

Iz HNS-a ističu kako je nepoštivanje Sporazuma o načelima uspostave vlasti jasno ignoriranje biračke volje i zabrinjavajuće rušenje demokratskih načela, koje je protivno nastojanjima za stabilizaciju i razvoj Bosne i Hercegovine. 

Blokada napretka političkim ucjenama, kako navode u saopćenju, ugrožava provedbu dogovora koji je zadobio široku podršku međunarodne zajednice i rezultirao vjerodostojnom perspektivom integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez.

-Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine neće posustati u zalaganjima za potpunu jednakopravnost hrvatskog naroda s ostalim konstitutivnim narodima BiH, niti će se umoriti od odlučnog djelovanja u pravcu međunarodnih integracija i implementacije reformi koje su u interesu naše domovine - poručili su iz HNS-a.

Politički predstavnici hrvatskog naroda okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora BiH pozvali su na dijalog i dogovor u provođenju Sporazuma "kako bi se eliminirale daljnje opstrukcije koje nanose štetu ugledu, funkcioniranju te žiteljima Bosne i Hercegovine".