open-navfaktor-logo
search
Teške optužbe
HNS tvrdi: Neko je preko noći odradio skandalozni izborni inženjering
Centralna izborna komisija BiH postupcima koji su uslijedili nakon zatvaranja biračkih mjesta, posebno kašnjenjima u cjelokupnom izbornom procesu nakon 19 sati, unosi razdor u izborni proces u gradu Mostaru, ističu iz Ureda za informiranje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.
21.12.2020. u 11:52
get url
text

- Naime, u ukupnoj projekciji preliminarnih glasova koje objavljuje CIK BiH mogu se uvidjeti pokušaji prevare, odnosno nestajanje glasova iz tri gradska izborna područja u kojima žive većinsko hrvatsko stanovništvo, a radi se o gradskim područjima Jug, Zapad i Jugozapad - navode iz HNS-a.

Zahtijevaju, po njihovim riječima, hitno uključivanje međunarodnih faktora i prijatelja da se ovaj proces u izbornom, pravnom i svakom drugom smislu, kako kažu, izvede pred svjetlo javnosti kako bi spasili izborni proces.

- Postoji opravdana sumnja da su glasovi koje su osvojili stranke iz HNS-a uz HRS naprosto pripisani nekom drugom, posebno nakon činjenice da stranke tzv. probosanskog bloka nisu osvojile broj glasova koje su planirale te da su nisku izlaznost svoga tijela, uvjetno rečeno, prevarom i spletkama nakon 19 sati kompenzirali hrvatskim glasovima i u svemu tome imali koordinaciju ovlaštenih osoba iz CIK-a BiH - kazali su iz HNS-a.

Oni ističu kako očekuju "instant reakciju" i angažiranost nadležnih tijela i institucija kako bi spasili izborni proces u gradu Mostaru i u cjelini ispoštovali izbornu volju građana Mostara koja je, kako kažu, ovakvim radnjama duboko narušena.

- HNS je za potrebe praćenja izbornog procesa imao izrađenu aplikaciju za praćenje izbornog procesa u koju su se unosili svi glasovi hrvatskog naroda koji su izašli na izbore i svi ti parametri bit će ključan dokaz za potvrdu krađe glasova i grube manipulacije biračke izborne volje - stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.