- Od nove izvršne vlasti očekujemo ubrzanje usvajanja socio-ekonomskih reformi koje su ključne za nastavak evropskog puta naše zemlje, uključujući početak pregovora za članstvo u EU.

HNS žali zbog nametanja odluke visokoga predstavnika od 27. aprila 2023. godine i što je do formiranja Vlade Federacije BiH došlo tek nakon donošenja odluke. Djelovanje visokoga predstavnika i međunarodne zajednice je rezultat radikalnoga bošnjačkog višegodišnjeg političkog opstruiranja razgovora, pregovaranja u lošoj namjeri i sistematskog kršenja potpisanih političkih dogovora s legitimnim hrvatskim političkim predstavnicima.

HNS očekuje od svih stranaka u vlasti na nivou BiH i Federacije BiH brzi početak razgovora o usvajanju ograničenih izmjena Ustava BiH i izmjenama izbornoga zakonodavstva. Izbor legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda u skladu s odlukom Ustavnoga suda BiH u predmetu "Ljubić" te uklanjanje svih oblika diskriminacije po presudama Evropskoga suda za ljudska prava su hitan prioritet bez kojega neće biti napretka ni Federacije ni BiH.

HNS još jednom osuđuje višegodišnje promovisanja radikalnih bošnjačkih destruktivnih politika u medijima i javnosti. Takve aktivnosti su dovele do netrpeljivosti i netolerancije prema hrvatskome konstitutivnom narodu u cjelini, što se moglo čuti i prilikom današnjega protesta ispred Parlamenta Federacije BiH, gdje su se uzvikivale neprimjerene poruke i pokliči upereni protiv Hrvata i drugih nacionalnih i vjerskih grupa u BiH.

HNS očekuje izgradnju atmosfere međusobnog uvažavanja različitosti, tolerancije, slobodnoga izražavanja i uzajamnoga poštovanja, u skladu s najvišim evropskim i demokratskim standardima, bez obzira na nacionalne, etničke i vjerske različitosti, te će u svome radu nastaviti biti nosilac euroatlantskih vrijednosti - navodi se u saopćenju HNS-a.