Kako se navodi, BiH nametanjem odluka stranaca neće postati ni funkcionalnija ni demokratičnija država.

Navode da "jednoglasna odluka Vijeća ministara BiH, kao službenog, legalnog i legitimnog tijela, za koju su glasali svi ministri u Vijeću ministara te usvojili nacrt budžeta, nejasnom intervencijom visokog predstavnika stavlja se van zakona, odnosno van snage, zbog pritisaka političkog Sarajeva".

- Hrvatski narodni sabor se od početka zalagao za proces koji će biti u skladu sa svim zakonski previđenim procedurama, što je naš jasno artikuliran stav utemeljen na vladavini zakona. Također, nije točno da nema novca za izbore. Onog trenutka kada se usvoji proračun, cijeli iznos za izbore će biti pokriven. Pozivamo OHR da preuzme svu odgovornost za ovaj čin, kao i da ubuduće donosi sve Odluke, ako nam već Vijeće ministara kao institucija nije potrebna - ističe se u saopćenju.

Podsjećaju da je Evropska komisija službeno kao jedan od prioritetnih uvjeta navela gašenje Ureda visokog predstavnika kroz sljedeće razdoblje, "i upravo to, jedan je od ključnih zadataka novog Visokog predstavnika, gospodina Schmidta".

Hrvatski narodni sabor ističe kako neće više podržavati alibi politiku u BiH.

- Jednako tako, iskreno se nadamo kako su ovo zadnje odluke donesene preko Ureda visokog predstavnika i bonskih ovlasti. Inače, ovo će biti samo predigra onoga što možemo očekivati nakon izbora. Moramo prestati s ovakvom praksom koja nanosi ogromnu štetu Bosni i Hercegovini i njenoj budućnosti kao i EU prespektivi.

Hrvatski narodni sabor daje punu potporu zamjeniku predsjedavajućega Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi na inzistiranju poštivanja zakonitosti i nedopuštanja vaninstitucionalnog djelovanja pojednicima, strankama, pa ni Uredu visokog predstavnika.

Upozoravamo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je tijelo uspostavljeno zakonom, te po tome zakonu mora funkcionirati i donositi odluke - saopćeno je iz HNS-a.