open-navfaktor-logo
search
Saopćili
HNS kaže da je nezadovoljan zbog Schmidtovih nametanja, osuđuje ponašanje "radikalnih bošnjačkih aktera"
Hrvatski narodni sabor, kojeg vodi lider HDZ-a Dragan Čović, izražava nezadovoljstvo zbog nametanja visokog predstavnika i zahtijeva hitne izmjene izbornog zakonodavstva i usvajanje ograničenih izmjena Ustava BiH, saopćeno je iz HNS-a.
28.04.2023. u 08:12
get url
text

- HNS izražava nezadovoljstvo zbog činjenice da je došlo do još jednog nametanja visokog predstavnika koje u jednom dijelu degradira odluku od 2. oktobra 2022.

Iako nametnuta odluka u dijelu koja pretpostavlja izmjene Ustava Federacije BiH nije trajnog karaktera, potrebno je bez odlaganja pokrenuti proces razgovora o izmjenama i dopunama Ustava i Izbornoga zakona kako bi došlo do domaćih i najoptimalnijih rješenja i implementacije Odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić, kao i svih presuda Europskoga suda za ljudska prava, što je također dio i potpisanih međustranačkih sporazuma.

Hrvatski narodni sabor BiH ovim putem, ponovo, najoštrije osuđuje ponašanje radikalnih bošnjačkih aktera koji su neodgovornim i skandaloznim izigravanjem preuzetih obaveza sistemski onemogućili unutrašnji dogovor. Svjesno i namjerno kršenje potpisanih političkih sporazuma od radikalnih bošnjačkih aktera je dovelo do još jedne nedemokratske intervencije međunarodne zajednice.

Hrvatski narodni sabor BiH zahtijeva hitnu izmjenu izbornog zakonodavstva i usvajanje ograničenih izmjena Ustava BiH kako bi se u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH birali legitimni politički predstavnici konstitutivnih naroda u skladu s temeljnim načelima Dejtonskog sporazuma - saopćeno je iz HNS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.