open-navfaktor-logo
search
Sjednica u Vitezu
HNS: CIKBiH mora biti neovisan od političkog utjecaja
Na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održanoj u Vitezu razgovaralo se o aktuelnim političkim pitanjima u BiH s naglaskom na održavanje lokalnih izbora te pojedinostima oko Izbornog zakona i odnosu prema Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIKBiH).
23.06.2020. u 14:52
get url
text

Predsjednik HNS-a Dragan Čović upoznao je članove sa svim pojedinostima i potpisanim sporazumima sa Strankom demokratske akcije (SDA) oko održavanju izbora u Mostaru te načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona koji se odnose na Dom naroda Federacije BiH i Predsjedništva BiH, saopćeno je iz Ureda za informisanje HNS-a.

Predsjedništvo HNS-a pozdravilo je potpisivanje dva sporazuma hrvatskih i bošnjačkih političkih predstavnika oko održavanja izbora u Mostara i načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Legitimno predstavljanje je temelj konstitutivnosti kao natkrovljujućeg ustavnog načela i mora biti zaštićeno kroz izmjene i dopune Izbornog zakona u sljedećem razdoblju uz njihovu potpunu implementaciju, poručili su iz HNS-a.

- Potpisani sporazumi imaju ogromnu političku važnost za naredne korake i upućivanje prijedloga u Parlamentarnu skupštinu BiH. Legitimno predstavljanje temelj je konstitutivnosti kao natkrovljujućeg ustavnog načela. Predsjedništvo daje punu potporu implementaciji oba sporazuma kao nužnog iskoraka u rješavanju unutrašnjih pitanja, ali i pojačanih aktivnosti na vanjskopolitičkom djelovanju prema Evropskoj uniji - dodaje se u saopćenju.

Predsjedništvo HNS-a dalo je punu podršku dužnosnicima stranaka okupljenih u HNS-u i zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u sredinama gdje je položaj hrvatskog naroda ugrožen.

- Pozivamo na zajednički nastup svih prohrvatskih snaga kako bi zajednički spriječili disperziju glasova u tim sredinama i ostvarili što bolji zajednički izborni rezultat te očuvali i ojačali položaj hrvatskog naroda. Također pozivamo na konačno rješavanje pitanja CIK-a i uspostavu njegove legalnosti u skladu sa zakonskim procedurama i ustavnim načelima. Centralna izborna komisija, kao institucija nadležna za provođenje izbora, mora biti neovisna od političkog utjecaja i imati svoje zakonsko uporište s legalnim članovima koji ga čine - naglašeno je iz Predsjedništva HNS-a.

HNS je dao potporu listi Hrvatske demokratske zajednice za XI. izbornu jedinicu te je pozvao na maksimalan angažman za predstojeće parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj kako bi, stoji u priopćenju, Hrvati iz BiH i dijaspore imali svoj snažan glas u Hrvatskom saboru.

Predsjedništvo HNS-a usvojilo je inicijativu da se 10. juni proglasi Danom sjećanja na djecu koja su stradala u Domovinskom ratu, prisjećajući se time tragično stradale hrvatske djece u Vitezu, kao i drugim područjima u BiH, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.