open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
HNK: Mostar i Konjic donekle pod kontrolom, nagli skok broja oboljelih u Čitluku
Mostar i Konjic donekle su pod kontrolom, ali nam se desio veliki skok broja oboljelih u Čitluku i taj problem pokušavamo rješiti. 
01.04.2020. u 13:05
get url
text

Kazao je ovo na današnjoj press konferenciji dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

U posljednja 24 sata u HNK je zabilježen broj od devet novooboljelih.

- Zabilježena su dva slučaja u Mostaru, jedan u Konjicu, u Čitluku pet i u Jablanica jedan. Jablanica se otvorila, no to je pod kontrolom jer je ta osoba boravila u samoizolaciji. Čitluk je alaramantan jer u samostanu imamo 23 časne sestre, dugo su bile zajedno i jedan veći broj njih pokazuje simptome - kazao je dr. Avdić.

Avdić je kazao da je sada ukupan broj oboljelih u HNK 63.

- Što se tiče pacijenata koji su u bolnici, stanje je isto kao i prethodni dan, četvero je na respiratoru, a ostali su na psomatranju - kazao je Avdić.

Kada je u pitanju Čitluk, koji je sada veliki problem, dr. Avdić je kazao da su dva objekta u karantinu, samostan i Majčino selo.

- Prikupili smo infomacije i od epidemiologa s terena Doma zdravlja Mostar. Dva slučaja su u klasterima, a tri su potpuno neovisna i sad utvrđujemo kako je došlo do infekcije. Postoji mogućnost lokalne transmisije, što je opasno - komentirao je dr. Avdić stanje zaraženih u Mostaru.

Kada su u pitanju dva posljednja slučaja, Avdić je dodao da je u fazi istraživanja, kao i da je jedna osoba medicinska sestra.

Branko Drinovac iz MUP-a HNK kazao je kako su u posljednja 24 sata zaprimljeno 128 rješenja mjerodavnih inspekcijskih tijela, tako da se broj popeo na 2.624.

Tokom jučerašnjeg dana, dodaje, izvršeno je 749 kontrola, dok su zabilježena dva prekršaja naloženih mjera. Dodao je i kako niti jedna osoba mlađa od 18 i starija od 65 godina nije napravila prekršaj.

Komentirao je Drinovac navode sindikata policije, kako su nezadovoljni opremom koju koriste prilikom patroliranja gradom i radom s osobama kojima je određena samoizolacija.

- MUP HNK je još sredinom februara krenuo s pripremom nabavke opreme koji je 3. marta distribuiran policajcima ne terenu, tako da smo ovu krizu dočekali vrlo spremno. Ni u jednom momentu policijski službenik nije na izvršenje zadaće izašao nezaštićen, odnosno s najminimalnijim dijelom opreme koje smo nabavili. Svi su snabdjeveni maskama, rukavicama, vrše se redovne dezinfekcije prostorija i službenih vozila. U svakom vozilu se nalazi bočica gela za dezinfekciju ruku - pojasnio je Drinovac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.