HNK: Gripa u stagnaciji, porast oboljelih od tuberkuloze

objavljeno: 06.02.2018. u 15:00

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u periodu od 16. oktobra 2017. godine, otkada se prati kretanje oboljelih od gripe pa do danas, registrovana su 1.803 slučaja obolijevanja od bolesti gripe i sličnih gripi, pri čemu je akutno-respiratornih infekcija bilo 1270, a bolesti gripe i slične gripi 533 slučaja - kazao je na konferenciji za štampu šef službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo HNK dr. Erdin Alajbegović, povodom predstavljanja godišnjeg izvještaja o kretanju infektivnih oboljenja u HNK.

Broj obolijevanja od bolesti sličnih gripi povećan je u odnosu na isti period prethodne godine, a kako je kazao Alajbegović, oboljenjima su u velikom broju bila podložna manja djeca i radno sposobni ljudi.

Direktor ZZJZ HNK, prim.dr. Nermin Avdić je naglasio da su nažalost zabilježena dva smrtna slučaja od gripe.

- U pitanju su stariji hronični bolesnici, koji nisu bili vakcinisani i kod kojih je došlo do razvoja komplikacija, upale pluća, što je dovelo, nažalost, do letalnog ishoda. Povećanje broja oboljelih bilo je koncem decembra, a krajem januara, početkom februara, došlo do stagnacije. Očekujemo da taj broj krene u smanjivanje, no, s gripom se nikad ne zna. Očekujemo da će je biti i do marta - kazao je Avdić.

Kada su u pitanju vodeće zarazne bolesti na području HNK-a u protekloj godini, Avdić ističe da je tuberkuloza dosta porasla, zabilježena su čak 53 slučaja.

- Imali smo inače od 20 do 40 slučajeva oboljenja i taj raspon se kretao zadnjih desetak godina. Ove godine iz nekog razloga je taj broj 52. Moramo poraditi na tome, da vidimo zbog čega, jer je bolest koja se prenosi bliskim kontaktom - pojasnio je.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNK-a u prošlog godini zabilježena su 474 oboljenja od vodenih kozica. Zabilježen je i veliki broj oboljelih od enterokolitisa (330) i streptokokne angine (248). Od herpes zoster oboljelo je 198 osoba, a kod 186 osoba registrirana je šuga.

- Dječije paralize nemamo ni jedan slučaj ,ona je praktično iskorijenjena a već u sljedećoj godini želimo da je u potpunosti iskorijenimo. Od tetanusa odavno niko nije umro, difterija je nestala s našeg područja - dodaje Avdić.

Liječnici su izrazili strah zbog pada imunizacije, te su istaknuli da bi se pojedine zaboravljene bolesti zbog toga mogle vratiti.

- Negativnom i neodgovornom propagandom pojedinaca i grupa koje budu medijski popraćene, dovelo je do narušavanja pokrivenosti imunizacijom. Roditelje su se zbunili, da li vakcinisati djecu ili ne, te je pokrivenost imunizacijom svake godine sve manja i manja -  ističe Avdić.

Dodao je i da se resorno ministarstvo ove godine pobrinulo osigurati čak 1000 vakcina protiv gripe više, i u samo dvije sedmice je bilo distribiurano u svim općinama.

- Da ih je bilo još ovoliko, bile bi utrošene. No, sve su to relativno male brojke. Da bi stvarni efekt bio, morali bismo pokriti 10 posto stanovništva, što je veoma teško i finansijski. Za sada, pokrivamo stare hronične pacijente, pacijente sa slabim imunim sistemom i djecu – poručio je Avdić.