open-navfaktor-logo
search
Migrantski kampovi
Hladna voda, hljeb sa blatnjave zemlje i život među kriminalcima i narkomanima
Kakvu će pomoć IHH pružiti i hoće li ona zadovoljiti trenutne potrebe u migrantskim kampovima u Bihaću i Velikoj Kladuši još nije poznato. Odluka o tome vjerovatno će biti donesena u narednih sedam-osam dana, nakon što tim koji je boravio u BiH o svojim dojmovima upozna vrh organizacije
02.11.2018. u 18:57
get url
text

Predstavnici Humanitarne organizacije IHH iz Turske - Fondacije za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć (IHH) ovih dana boravili su u posjeti migrantskim centrima u Bihaću i Velikoj Kladuši. Došli su kako bi snimili stanje na terenu i na osnovu toga odlučili koji bi vid pomoći bio najpotrebniji.

{$galerijaFotografija}

Migranti u centru Borići u Bihaću, a posebno u Velikoj Kladuši, žive u veoma teškim uvjetima. Kako nam je ispričala Zemira Gorinjac iz humanitarnog udruženja Solidarnost iz Bihaća, kojem je IHH najvažniji donator, mnogo je problema koje treba rješavati.

U kamp Borići je, kaže, dovedena monofazna struja pa nije moguće korištenje bojlera. Na raspolaganju je tek nekoliko mašina za pranje veša koje ne mogu zadovoljiti potrebe svih migranata, a sada kada je hladno i kišovito, više nemaju gdje ni sušiti odjeću. Također, trenutno se radi na proširenju smještajnih kapaciteta i rekonstrukciji zgrade u kojoj borave migranti, tako da je sada sve pretrpano.

Prostor za higijenu.

Posted by Udruženje Solidarnost - Bosnia on Wednesday, October 31, 2018

 

 

Gorinjac nam govori i da se među migrantima zbog neadekvatnih higijenskih uvjeta pojavila šuga.

- Problem je što oni dobiju recept od ljekara ali moraju sami kupovati lijekove. O svojim zdravstvenim problemima ne žele otvoreno govoriti jer se boje da bi mogli biti otjerani iz kampa – dodaje.

Članove tima IHH-a, organizacije koja ima ogromno iskustvo sa migrantskim i izbjegličkim kampovima širom svijeta, predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) upoznali su o tome šta je, po njihovom mišljenju, najpotrebnije kako bi se uvjeti života u ovom kampu poboljšali. Iz IOM-a je naglašeno da je potreban agregat, kao i velike industrijske mašine za pranje veša.

 

Rucak za migrante a nama kafa. Kafa pripremljena na njihov nacin. Litra mlijeka i malo kafe. Allah ih pomogao. Loze sve sto moze goriti. Opet nemaju drva.

Posted by Udruženje Solidarnost - Bosnia on Tuesday, October 30, 2018

 

- Ja sam ukazala da bi bilo potrebno bolje opremiti kuhinju, odnosno prostor gdje migranti kuhaju. Oni dobijaju obroke ali ponekad žele sebi skuhati nešto što vole ili im hrana koju dobiju jednostavno ne bude dovoljna – kaže Gorinjac, te dodaje da im je potrebno suđe, donji veš, kape, čarape...

Međutim, naglašava da je prioritet higijena, jer onda će se i ostalo lakše rješavati.

- Često se dešava da bacaju odjeću jer nemaju gdje oprati i osušiti ono što duže nose. Prljavu odjeću bace, a onda im je potrebna druga. Sve bi bilo drugačije da su ovi uvjeti osigurani. Pored toga, mnogi se kupaju ledenom vodom na otvorenom, to je teško gledati. Okruženi su blatom, pa hljeb mijese na blatnjavoj zemlji. To su neke sitne stvari koje se mogu i moraju riješiti – priča Gorinjac.

 

 

Situacija u Velikoj Kladuši, kaže, posebno je teška.

- Kamp za migrante je postavljen uz azil za pse, što je potpuno nedopustivo. Sa svih strana je šiblje i močvara. Imaju male šatore koje su sami sebi kupili. Deseci pasa tuda šetaju, uvjeti za obavljanje higijenskih potreba su nikakvi – dodaje naša sagovornica.

Kakvu će pomoć IHH pružiti i hoće li ona zadovoljiti trenutne potrebe u ovim kampovima još nije poznato. Odluka o tome vjerovatno će biti donesena u narednih sedam-osam dana, nakon što tim koji je boravio u BiH o svojim dojmovima upozna vrh organizacije.

 

Gorinjac se osvrnula i na neke druge aspekte života migranata. Kaže da su pod velikim psihološkim pritiskom, te da im se, imajući u vidu sve što su preživjeli i kako sada žive, treba diviti.

- Primorani su jedni druge trpjeti, a među njima ima toliko različitih karaktera. Pod ogromnim su psihološkim pritiskom zbog svega što su doživjeli do sada na putu od svoje zemlje do ovdje, na granicama, u kampovima, zbog uvjeta u kojima sada žive, nedostatka svega i svačega. Važno je reći da, pored toga, među njima postoje grupe sumnjivih ljudi, narkomani, kriminalci, koji im uzimaju novac i maltretiraju ih, a sada su u situaciji da ih moraju trpjeti i prilagođavati im se – zaključila je.

Udruženje Solidarnost, koliko je u prilici, pomaže migrantima u rješavanju osnovnih potreba. Od marta je ovo udruženje zahvaljujući donatorima osiguralo više desetaka hiljada maraka za kupovinu hrane, odjeće, obuće i higijenskih potrepština. U kampu Borići i u Velikoj Kladuši borave uglavnom mlađi muškarci, dok su migrantske porodice, žene, djeca i maloljetnici bez pratnje smješteni u hotelu Sedra u Cazinu.

 

Migrantski "kamp" u Kladuši.

Migranti - kampovi u Bihaću i Velikoj Kladuši
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.