open-navfaktor-logo
search
Pomoć pacijentima
Hitni pacijenti iz doline Neretve i s područja Vrgorca bit će zbrinjavani u Mostaru
Sigurni smo da možemo adekvatno odgovorit na sve zahtjeve i pružiti pacijentima sve medicinske usluge koje mogu dobiti i u splitskoj i dubrovačkoj bolnici, kazao je Kvesić
14.06.2019. u 15:11
get url
text

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić i direktor Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ante Kvesić razgovarali u Mostaru o realizaciji sporazuma o hitnom medicinskom zbrinjavanju hrvatskih državljana u mostarskoj bolnici.

Prema tom sporazumu, kojeg su prije petnaestak dana u Zagrebu potpisali predstavnici Ministarstva zdravstva RH i SKB Mostar, hitni pacijenti iz doline Neretve i s područja Vrgorca, oni sa srčanim i moždanim udarom, te pacijenti s politraumom i teško bolesna djeca, ubuduće će biti medicinski zbrinjavani u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Direktor SKB Mostar Ante Kvesić naglasio je kako je mostarska bolnica i prije bila otvorena pacijentima iz doline Neretve, koji su i prije 1991. gravitirali toj zdravstvenoj ustanovi, a da je potpisanim sporazumom to pitanje formalizirano.

- Sigurni smo da možemo adekvatno odgovorit na sve zahtjeve i pružiti pacijentima sve medicinske usluge koje mogu dobiti i u splitskoj i dubrovačkoj bolnici - kazao je Kvesić nakon završetka radnog sastanka.

Naglasio je kako je zbrinjavanje hitnih pacijenata nastavak uspješne saradnje s Hrvatskom koja odavno, i sa stručnog i sa finansijskoga stanovišta, pomaže rad SKB Mostar.

- Mi u struci znamo da bolnica u Mostaru može pružiti vrhunsku uslugu kada je riječ o moždanom i srčanom udaru i politraumi, uključujući i neurohiruršku traumu, kao i pomoć životno ugroženoj djeci kada je potrebna pružiti pomoć unutar nekoliko minuta - istakao je hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Po njegovim riječima, bolnica u Mostaru ima ljudske resurse kojima mogu pozavidjeti bilo koja bolnica u Hrvatskoj.

- Ovim sporazumom pacijenti doline Neretve dobivaju, jer će ići u prvorazrednu bolnicu do koje će stizati unutar 30-ak minuta i dobiti uslugu na najvišem nivou - poručio je hrvatski ministar.

Na novinarski upit je li prošlogodišnja smrt devetogodišnjaka iz Metkovića bila povod za potpisivanje ovoga sporazuma, hrvatski ministar je rekao kako se tu nije radilo o tzv. zlatnom satu, ali da je taj slučaj za nijansu ubrzao proces i da se taj problem trebao riješiti.

- Taj slučaj nažalost nije bio iznimka jer se tu radilo o tome, što su pokazale i analize povjerenstava, da je s jedne strane bila u pitanju specifičnost bolesti, a s druge neprepoznavanje trenutka kada je trebalo ranije dijete uputiti u bolnicu – istakao je hrvatski ministar.

Govoreći o tehničkoj strani realizacije sporazuma, direktorica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević kazala je da su tokom proteklih dana utvrđena tri protokola, i to protokol o intervencijama i kontraindikacijama, protokol o hitnom prijelazu granice i protokol o najavama pacijenata i dolasku u SKB Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.