open-navfaktor-logo
search
Drama na Darivi
Hitne službe spašavale mladića koji je skočio s 30-ak metara visokog mosta u Miljacku
Pozivni centar Hitne pomoći Kantona Sarajevo zaprimio je danas oko 14.41 sati poziv za hitnu medicinsku intervenciju.
12.07.2021. u 18:57
get url
text

- Muškarac sa vidljivim povredama po cijelom tijelu leži ispod mosta magistralnog puta M5, poznat kao Dariva most. Postoji mogućnost da je povrijeđeni pao sa mosta - glasio je poziv upućen od slučajnih prolaznika koji su primijetili unesrećenog.

Ekipa Hitne medicinske pomoći Kantona Sarajevo odazvala se na poziv, a na mjesto nesreće došli su za rekordnih pet minuta (14:46h). Na izrazito nepristupačnom terenu, ispod spomenutog mosta, na obali Miljacke, u ležećem položaju zatekli su mlađu mušku osobu sa vidljivim, potencijalno životno ugrožavajućim povredama, po cijelom tijelu.

Unesrećeni je bio svjestan i komunikativan, a prema njegovim navodima skočio je sa mosta u vodu. Prema slobodnoj procjeni ekipe Hitne pomoći, radi se o visini mosta oko 30 metara, dok je dubina vode oko 50 centimetara.

Hitna pomoć je na licu mjesta pristupila pregledu i zbrinjavanju unesrećenog, a nakon stabilizacije vitalnih parametara, započeli su sa izvlačenjem povrijeđenog do kardiomobila JU ZHMP KS.

S obzirom na izrazitu nepristupačnost terena u pomoć su pristigli pripadnici Policijske uprave Stari Grad koji su ujedno i obezbjeđivali mjesto nesreće, pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade sa svojim specijaliziranim koritom za izvlačenje unesrećenih iz nepristupačnih predjela, te pripadnici Gorske službe spašavanja.

U 15:36 sati, zajedničkom akcijom povrijeđenog su uspješno evakuisali do pristupnog puta, nakon čega ga je ekipa Hitne pomoći uz medicinski nadzor transportovala i predala osoblju KUM- a u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na daljni tretman i dijagnostiku.

- Pomenuta akcija je još jedna dobijena bitka u nizu, koja pokazuje i dokazuje da Kanton Sarajevo ima službe koje na visoko profesionalnom nivou, 24 sata, 7 dana u sedmici, stoje u službi spašavanja i zaštite života naših građana. Povrijeđenom želimo brz i uspješan oporavak, a istinskim herojima Kantona Sarajevo upućujemo čestitke na profesionalno obavljenom zadatku - saopćeno je iz Hitne pomoći KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.