open-navfaktor-logo
search
U podne
Hitna sjednica Skupštine KS: Na dnevnom redu smjena Elmedina Konakovića
Umjesto Konakovića bit će imenovan Mirza Čelik
28.12.2019. u 08:48
get url
text
Skupština Kantona Sarajevo

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo koju je zakazala dopredsjedavajuća Smiljana Viteškić (SDA) trebala bi početi danas u 12 sati. Na dnevnom redu je smjena aktuelnog člana Kolegija Skupštine KS iz reda bošnjačkog naroda Elmedina Konakovića, te imenovanje Mirze Čelika na njegovu poziciju.

Inicijativa za smjenu Konakovića, ali i aktuelnog saziva Vlade KS, pokrenuta je nakon formiranja nove skupštinske većine, koju, pored SDA, čine zastupnici Demokratske fronte, SBB-a i BOSS-a.

Posjećamo, Konaković je do jučer obnašao dužnost predsjedavajućeg Skupštine KS, ali je odlučio da sam sebe smijeni, te da na svoju poziciju, suprotno odredbama Poslovnika, imenuje svoju stranačku kolegicu iz Naroda i pravde Danijelu Kristić.

- Ja nisam više predsjedavajući Skupštine KS. Od prije pola sata je tu funkciju preuzela Danijela Kristić - kazao je jučer Konaković, napominjući da predsjedavajući i dopredsjedavajući mogu između sebe o tome odlučivati.

Mahir Dević, šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo jučer je kazao da ne može aktuelni predsjedavajući Skupštine KS imenovati drugog predsjedavajućeg na ovakav način.

- Ne može, ali to je sada stvar nekih drugih organa koji to trebaju utvrditi. On je mogao dati ostavku na poziciju predsjedavajućeg. Onog momenta kada je on dao tu ostavku, tu ostavku treba da prihvati Skupština. On je rekao da je dao ostavku, samo ne znam kome. Sam sebi, pa onda nakon toga imenovao novu predsjedavajuću. Kolegica Kristić može tu biti u ozbiljnom problemu ako bude pravila neke stvari - kazao je Dević.

Podsjećanja radi,  Kolegij Skupštine KS zaključio da nije opravdan karakter hitnosti zakazivanja sjednice te da je ona nelegalna i nezakonita sjednica, zbog čega će se poduzeti pravne radnje i pokrenuti krivična odgovornost dopredsjedavajuće Smiljane Viteškić. 

Također treba napomenuti kako je Konaković tokom svog jučerašnjeg istupa u javnosti kazao kako je od komesara policije Kantona Sarajevo i MUP-a KS zatražio pojačano prisustvo policije u Sarajevskom kantonu.

- Pošto imamo najave, a ovih dana se to dešava i u parlamentu RS-a, i u Crnoj Gori vidimo da je vruće, da će biti nekih pokušaja nasilnih održavanja sjednica, obavijestio sam komesara policije KS i Ministarstvo unutrašnjih poslova... Zatražio sam pojačano prisustvo policije u ovim danima u Kantonu Sarajevo. Iako fizički, prebrojao sam nas, ne vidim kako bi to oni mogli fizički, ali se mi se time nećemo baviti. Nego ćemo zaštiti instituciju institucionalno. Dakle, pojačano prisustvo policije, kako bi predsjedavajućeg i zamjenike zaštitili u obavljanju svoga posla - rekao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.