open-navfaktor-logo
search
Ko ne radi svoj posao
Hitna pomoć: Na zaleđenim sarajevskim trotoarima povećan broj lomova i iščašenja ruku i nogu
Očito je da Zimska služba Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad Sarajevo nije uložila previše truda na čišćenju i posipanju saobraćajnica, kažu stanovnici Sarajeva. 
13.01.2022. u 12:16
get url
text
Dobrinja

Iz Hitne pomoći ističu povećan broj iščašenja ruku, nogu i zglobova prilikom pada na zaleđenim ulicama, a iz ovog javnog preduzeća odgovaraju da vrijedno rade na odleđavanju i čišćenju ulica na području za koji su potpisali ugovore sa općinama u KS.

Amela Ramadani-Podžo, šefica smjene u sarajevskoj Hitnoj pomoći, izjavila je za Faktor da je u posljednja 24 sata povećan broj građana koji su se javljali za pomoć zbog pada na klizavim ulicama i trotoarima u Sarajevu.

- Javljali su se građani sa povredama koje su karakteristične za ovaj zimski period. To su iščašenja, prijelomi i uganuća ruku i nogu i slične povrede prilikom pada na zaleđene trotoare i ulice. Najviše je bilo iščašćenja ručnih zglobova i prijeloma nogu – kaže Amela Ramadani-Podžo.

Ona preporučuje građanima da u ove hladne dane paze šta nose od obuće, a posebno se to odnosi na stariju populaciju kojima i minorne povrede mogu imati katastrofalne prijelome.

Glavna šetnica u naselju Dobrinja sinoć je bila zaleđena i ljudi se bukvalno nisu mogli kretati.

{$galerijaFotografija}

Mirza Ramić, glasnogovornik Rada, kazao nam je da je problem riješen i da je glavna ulica u Dobrinji odleđena.

- Uz pomoć policije naša vozila su ušla u ovu ulicu jer nismo imali kartice da spustimo stubiće, a koje nam Općina Novi Grad nije dostavila. Na području ove ove općine Rad je zadužen za održavanje saobraćajnica od općinskog značaja. Za ručno čišćenje snijega i posipanje na stepeništima, mostovima i drugim mjestima održava neko drugo preduzeće koje je angažovala Općina Novi Grad – pojašnjava Ramić.

Na području Alipašina Polja i Saraj Polja Rad je također uradio svoj dio posla, kaže Ramić i pojašnjava:

- U ovim naseljima imali smo problem zbog nepropisno parkiranih automobila, pa naša vozila nisu mogla ući da čiste i posipaju ulice u ovim naseljima. Pokušavali smo ući u ova naselja u više navrata i sinoć to nismo mogli učiniti. Odradili smo svoj dio posla jutros u Saraj Polju i u B-fazi Alipašinog Polja, dok u C-fazi nismo mogli obaviti posao.

Ramić tvrdi da Zimska služba Rada nije jedina zadužena za čišćenje snijega i odleđavanje ulica u Kantonu Sarajevo.

- Ispred poslovnih i stambenih objekata čišćenje snijega i odleđivanje moraju uraditi vlasnici poslovnih prostora, a ispred ulaza zgrada stanari, odnosno ona preduzeća za održavanje stambenih zgrada, koji trebaju čistiti pristupne puteve prema zgradi, uklanjanje ledenica i čišćenje snijega sa krovova jer tako nalaže Zakon o komunalnoj čistoći KS. So za posipanje dobile su sve mjesne zajednice da bi je mogli upotrijebiti kada se za to stvore uvjeti i to im je na vrijeme osigurala Zimska služba Rada – ističe Ramić.

Led Sarajevo, 13.01.2022
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.