open-navfaktor-logo
search
Odluka na Senatu
Historijski trenutak: Kongres izglasao opoziv Trumpa
Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi je kazala da je ovo "dobar dan za Ustav, ali tužan za SAD"
19.12.2019. u 07:32
get url
text

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao  jeopoziv aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Konačnu riječ o eventualnoj smjeni Trumpa će morati reći američki Senat na sjednici koja će se održati u januaru 2020. godine.

Opoziv Trumpa je izglasan nakon jako duge sjednice. Ovo je treći put u historiji SAD-a da je Kongres izglasao opoziv predsjednika koji je sada protiv Trumpa i zvanično pokrenut.

Prije Trumpa, opozvani su Andrew Johnson (1868) i Bill Clinton (1998), ali je Senat odbacio optužbe u oba slučaja. Richard Nixon se 1974. sam povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.

Za Trumpov opoziv se glasalo preko dvije tačke optužnice o opozivu, a radi se o zloupotrebi položaja i opstruiranju rada Kongresa.

Prvo se glasalo po optužnici za zloupotrebu položaja gdje je potrebno najmanje 216 glasova da dođe do opoziva, 230 je bilo za i 197 protiv. Nijedan republikanski zastupnik nije dao svoj glas za opoziv.

Druga tačka protiv Trumpa bila je ometanje rada Kongresa za vrijeme istrage o odnosu sa ukrajinskim zvaničnicima. Za opoziv je bilo 229 demokratskih zastupnika, dok su opet svi republikanci glasali protiv opoziva uključujući i troje demokrata.

Sjednica Senata na kojoj će se glasati o konačnom opozivu Trumpa se očekuje u januaru 2020. godine, a šanse za smjenu nisu naročito velike jer republikanci imaju većinu u Senatu.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi je kazala da je ovo "dobar dan za Ustav, ali tužan za SAD".

Podsjetimo, glavna optužba protiv američkog predsjednika je ta da je zloupotrijebio svoje predsjedničke ovlasti tako što je "tražio uplitanje strane vlade, Ukrajine, kako bi pomogla njegovom ponovnom izboru", i to tako da iskopa prljavštinu o njegovu političkom suparniku Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru, što bi mu zasigurno pomoglo na predsjedničkim izborima iduće godine.

Kao sredstvo pritiska na Ukrajinu koristio je i paket vojne pomoći vrijedne gotovo 400 miliona dolara koji je uprkos odluci Kongresa bio blokirao, kao i poziv u posjet ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. 

Sve se otkrilo nakon što je neimenovani zviždač iz CIA-e prijavio nadređenima svoju zabrinutost da je Trump neprimjereno vršio pritisak na Zelenskog u njihovom prvom telefonskom razgovoru 25. jula.

Prijava zviždača došla je do Kongresa, ali čitava stvar ovog puta nije ostala na još jednom Trumpovu skandalu u nizu. Ovaj je skandal sada uzrokovao izglasavanje opoziva američkog predsjednika. 

Trump pak optužuje demokrate da žele preokrenuti ishod izbora 2016. na kojima je on pobijedio. Nakon što je jučer rekao da preuzima "nula" odgovornosti za ovu dramatičnu situaciju koja će ga, bio oslobođen ili ne, trajno obilježiti, poslao je bizarno pismo predsjednici Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, u kojem ju je optužio da "nanosi bol i patnju republici zbog sebične lične, političke i stranačke koristi".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.