open-navfaktor-logo
search
Promocija u Sarajevu
Historičar Hoare: Partizani ne bi pobijedili da nisu u svojim redovima imali bosanske muslimane
Autor knjige Hoare je izjavio da je, prije svega, u ovom djelu želio istražiti značaj i problematiku Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu te objasniti kako i zašto su se bosanski muslimani masovno pridružili Narodnooslobodilačkom pokretu i kako je to omogućilo partizanima da dobiju rat
25.06.2019. u 21:38
get url
text

U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu večeras je održana promocija bh. izdanja knjige "Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu" britanskog historičara i vanrednog profesora na SSST-u u Sarajevu Marka Attile Hoarea.

Promociji knjige su prisustvovali profesor Husnija Kamberović, historičar iz Novog Sada Milivoj Bešlin, prevodilac djela na bosanski jezik Emir Suljagić i novinar Amilardo Gutić.

Autor knjige je izjavio da je, prije svega, u ovom djelu želio istražiti značaj i problematiku Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu te objasniti kako i zašto su se bosanski muslimani masovno pridružili Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) i kako je to omogućilo partizanima da dobiju rat.

- Želio sam da pokažem značaj te borbe, a pogotovo ulogu Bošnjaka-muslimana u tome te kako su odigrali ključnu ulogu u pobjedi partizana. To sam ustvari želio da pokažem u ovoj knjizi i da pokažem da je Bosna i Hercegovina bila vrlo važna za cijeli taj događaj u Drugom svjetskom ratu - rekao je Hoare, napominjući još jednom da je uloga bosanskih muslimana u Narodnooslobodilačkom pokretu bila vrlo važna.

"Partizani ne bi mogli pobijediti na taj način da nisu podržavali Bosnu i Hercegovinu kao državu, kao jedinica, i da nisu tada osigurali učešće bosanskih muslimana", kazao je britanski historičar.

{$galerijaFotografija}

Napomenuo je kako se nada da bi ova knjiga bar donekle mogla promijeniti i percepciju o odnosu muslimana Bosne i Hercegovine i Narodnooslobodilačkog pokreta.

- Postoji taj rašireni stereotip da su partizani uglavnom bili Srbi. Ali, to nije baš bilo tako. Srbi su naravno bili važni i imali su važnu ulogu, ali i muslimani su bili važni, imali su posebnu ulogu - rekao je Hoare.

Suljagić, prevodilac ovog historijskog djela, istakao je da je vrlo važno da se ova knjiga pojavila i na bosanskom jeziku te da je dostupna građanima Bosne i Hercegovine.

- Riječ je o djelu koje razgoličuje nekoliko stvari - suštinu srpskog nacionalističkog narativa u Drugom svjetskom ratu u BiH, otkriva jedan dio naše historije koji je realno bio, neću reći zataškivan, ali mogu reći, pomalo skriven, podalje od očiju stručne i šire javnosti. I treće, kao rezultat toga, ova knjiga baca jedno potpuno drugačije svjetlo na ulogu Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu i na jedinstven doprinos koji su Bošnjaci i bošnjačke elite i narod dali Narodnooslobodilačkom pokretu i antifašističkoj borbi. Ovo je jedan uvid u našu historiju koji nam svima daje razloga i pravo da budemo ponosni na ono što su naši preci radili u Drugom svjetskom ratu u Bosni i Hercegovini - kazao je Suljagić.

Muamer Spahić, urednik knjige koja je objavljenja u Izdavačkoj kući "Vrijeme", istakao je da knjiga najviše govori o odnosu muslimana Bosne i Hercegovine i Narodnooslobodilačkog pokreta.

- Na neki način, to je dekonstrukcija mita o monolitnom pokretu otpora koji su komunisti kontrolirali od vrha prema dnu, s tim što je fokus knjige usmjeren prema lokalnim, mjesnim događajima. Knjiga je izazvala golem interes najšire javnosti, i one stručne. Radi se o knjizi koja je najprodavanija knjiga u bosanskim knjižarama, što je posebno zanimljivo, jer se radi o stručno napisanoj knjizi - rekao je Spahić.

Promociji knjige su prisustvovale brojne poznate ličnosti iz političkog, kulturnog, akademskog i javnog života BiH kao i veliki broj građana i studenata.

Hoare je prethodno objavio knjigu "Genocide and Resistance in Hitler’s Bosnia", koja je bila usmjerena na iskustvo Srba. Ova druga knjiga je usmjerena na iskustvo bosanskih muslimana (Bošnjaka).

bosanski muslimani2.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.