open-navfaktor-logo
search
Kardiolog Elmir Jahić
Hipertireoza može izazvati infarkt
Štitnjača ili štitna žlijezda mali je organ mase oko 20 grama, smješten u prednjem donjem dijelu vrata. Dva osnovna hormona štitnjače su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3), a njihovu proizvodnju regulira hormon hipofize tireotropin (TSH).
27.08.2018. u 21:45
get url
text

Hormoni utječu na brojne metaboličke procese u našem organizmu, kao što su funkcionisanje kardiovaskularnog i respiratornog sistema, stvaranje i raspodjela energije u organizmu, kao i potrošnja kalorija, te regulacija probave, mišićnog sistema, rad drugih žlijezda, nivo holesterola i psihičko stanje čovjeka.

Posebno su značajni negativni efekti povišenog i smanjenog nivoa hormona štitne žlijezde na rad srce i krvnih sudova.

Kod hipertireoze, stanja viška hormona T3 i T4, dolazi do pojačanog djelovanja na ciljna tkiva sa mnogobrojnim smetnjama kao što su nemir, razdražljivost, nesanica, pojačano znojenje, opadanje kose, lupanje srca, proljev i mršanje.

Srce počinje pumpati jače i brže, često previše brzo, ali i nepravilno (aritmije). Nivo krvnog pritiska naglo se povećava, a žene najčešće osjećaju bol u prsima.

Rizik od nastanka srčanog udara značajno se povećava, čak i kod osoba koje ne pate od srčanih bolesti.

Terapija za hipertireozu ovisi isključivo o uzroku nastanka poremećaja.

Srećom, kada su nepravilni otkucaji srca uzrokovani hipertireozom, simptomi obično nestanu kada se počne sa propisanom terapijom.

U slučaju manjka hormona štitnjače (hipotireoza) sva tkiva “pate od nedostatka energije,” a to dovodi do trajnog umora, pospanosti, debljanja, nakupljanja tečnosti u tijelu i poremećaja probave.

Kod hipotireoze, organi dobijaju manju količinu kisika, baš kao i srce. Srce ne može nesmetano raditi i svakom kontrakcijom pumpa manje krvi. Također, nije potpuno ispunjeno krvlju.

Povećava se krvni pritisak na području ruku i nogu zato što se srce odmara između svake kontrakcije, pa su i krvne žile pod većim naporom.

Nivo holesterola i krvnog pritiska naglo raste, a može doći i do komplikacija već postojećih srčanih tegoba i bolesti.

Kod specifičnih stanja štitnjače, koji imaju utjecaja na zdravlje kardiovaskularnog sistema, treba razlikovati stres sindrom i stanja hiper i hipotireoze.

U stres sindromu štitnjača je pod velikim opterećenjem (iako je klinički i ultrazvučno slika uredna), jer se kao posljedica ubrzanog stila života, stvara višak hormona štitnjače u stanju mirovanja organizma.

To stanje prepoznaje se po anksioznim napadima uz lupanje srca, najčešće u kasnovečernjim satima.

Ukoliko imate neku od bolesti srca i sumnjate na probleme u radu štitnjače, odmah se obratite svom kardiologu ili endokrinologu, jer zdravlje cjelokupnog organizma, naročito srca i vaskularnog sistema, može biti značajno ugroženo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.