open-navfaktor-logo
search
Kriza u Hondurasu
Hiljade migranata se uputilo prema SAD-u, nadaju se da će im Biden omogućiti ulazak
Najmanje 6.000 migranata iz Hondurasa napredovalo je jučer putevima Gvatemale, nakon što su probili policijski kordon na granici i nastavili put Meksika u nadi da će ući u Sjedinjene Američke Države (SAD).
17.01.2021. u 08:23
get url
text
Migranti iz Hondurasa

Karavana koja se kreće pješice iz Hondurasa uspjela je u petak navečer ući na graničnom mjestu El Florido, 220 kilometara istočno od glavnog grada Gvatemale. Policajci nisu imali vatreno oružje da se izbjegnu sukobi jer su u grupama brojne porodice sa maloljetnom djecom, objasnila je policija.

Većina karavane krenula je u petak u zoru po lokalnom vremenu iz mjesta San Pedro Sula, 180 kilometara sjeverno od Tegucigalpe. Grupa od oko 6.000 ljudi, prema podacima gvatemalskog Instituta za migracije se zatim uputila prema El Floridu. Za prelazak granice, vlasti Gvatemale traže od migranata da predoče uredne dokumente i negativan PCR test na koronavirus. Iako mnogi ne ispunjavaju te uvjete, migranti su uspjeli preći granicu bez nasilja.

Nakon kratkog odmora, nastavili su hodati u manjim grupama. Neki su već stigli u Jocotan u okrugu Chiquimula, 55 kilometara od granice s Hondurasom.

Nakon prelaska 450 kilometara po teritoriju Gvatemale, veliki dio karavane pokušat će ući u Meksiko na graničnom prijelazu Teun Uman, prema podacima migracijskih vlasti.

- Odlučio sam ići u SAD jer u domovini nema ničega, nema posla - ispričao je Carlos Flores (20) iz Hondurasa, prenosi AFP.

Ekonomske teškoće brojnih stanovnika te male zemlje Centralne Amerike, izloženih nasilju bandi i trgovaca drogom, dodatno se pogoršala nakon prolaska dva snažna uragana u novembru i pandemije koronavirusa.

- Nemamo ni posla ni hrane, pa samo odlučila otići u SAD - objasnila je Dania Hinestrosa, (23) s kojom je bila jedna od kćerki, a troje djece je ostalo kući.

- Odlazimo slomljenog srca. Ostavila sam porodicu, muža i troje djece - rekla je Jessenia Ramirez (36) koja se nada da će im Joe Biden pružiti priliku u SAD-u.

Migranti hodaju u kolonama, s torbama na leđima i maskama na licima. Neki se penju na kamione da budu brži.

Puno migranata želi vjerovati da će predsjednik Joe Biden ublažiti migracijsku politiku SAD-a, iako ih je Washington već upozorio na suprotno.

- Ne gubite vrijeme i novac i ne izlažite opasnosti vašu sigurnosti i zdravlje - izjavio je u četvrtak privremeni šef američke granične službe Mark A. Morgan.

Predsjednik u odlasku Donald Trump je u petak proglasio vanredno stanje na granici s Meksikom, a ta mjera je prvi puta donesena u februaru 2019.

- Moraju se poduzeti nove mjere zbog humanitarne situacije i kontrole imigracije, kao i priljeva droge i delinkvenata - objavila je Bijela kuća.

Meksička vlada je upozorila da neće dopustiti ilegalni ulazak na svoj teritorij karavanama migranata. Oko 500 policajca je poslano na granicu s Gvatemalom.

Više od dvanaest migrantskih karavana krenulo je iz Hondurasa od oktobra 2018., ali sve su naišle na hiljade graničara i američkih vojnika koje je na granicu s Meksikom poslao predsjednik Donald Trump.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.